Djelimično ispunjeno

Zenička zaobilaznica: Blokada ili alternativno rješenje?

Proteklih dana svjedočili smo negodovanjima, kako lokalnog stanovništva, tako i gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića zbog izgradnje Zeničke zaobilaznice i preusmjeravanja saobraćaja kroz grad Zenicu, a što je izazvalo gužve u odvijanju saobraćaja u centru grada. Tim povodom, krajem novembra, gradonačelnik Kasumović inicirao je i održao sastanak s predstavnicima JP Ceste FBiH, te najavio poduzimanje drastičnih mjera ukoliko se ovaj problem ne riješi u narednih petnaestak dana.

Tokom sastanka gradonačelnika Kasumovića sa predstavnicima JP Ceste Federacije BiH, Policijske uprave Zenica, te predstavnika mjesnih zajednica, kroz koje prolazi obilaznica, izneseni su zahtjevi Gradske uprave i predstavnika mjesnih zajednica za čije ispunjenje je “dat rok od 15 dana za iznalaženje rješenja i alternativnih pravaca za preusmjeravanje saobraćaja van mjesnih zajednica”.

Nikakav sporazum s nama nije urađen da se režim ovako organizira, sve je urađeno bez volje građana i Grada. Grad je zadužen 50 miliona maraka kredita koji vraća za GGM, a već su tri kružna toka zbog šlepera uništena. Mještani od Nemile do Zenice, pogotovo djeca koja idu u školu, bez ikakve su zaštite.

Fuad Kasumović, 30.11.2018.

Iz Gradske uprave Zenica tada je rečeno i da će, koliko se u narednom periodu ne pronađe rješenje za preusmjeravanje saobraćaja, doći do “blokade izgradnje zaobilaznice“.

Do 15. decembra ”Ceste Federacije” imaju rok da pronađu rješenje koje je adekvatno za građane, a ako se to ne dogodi, bit će blokiran put i nema ništa od projekta.

Fuad Kasumović, 30.11.2018.

Dan prije isteka roka od 15 dana održan je novi sastanak u vezi sa rješavanjem problema preusmjerenja saobraćaja sa magistralne ceste M17 na regionalnu cestu R445 kroz naselje Koprivna, nastalog zbog sanacije tunela Vranduk i rekonstrukcije dva mosta.

Povod za održavanje sastanka bio je prethodno najavljena blokada saobraćaja u slučaju nepostizanja dogovora sa JP Ceste Federacije BiH o prihvatanju zahtjeva mjesnih zajednica i preusmjeravanju saobraćaja van naselja.

Saopćenje Gradske uprave Zenice, 14.12.2018.

Predstavnici JP Ceste Federacije BiH nakon ovog sastanka potvrdili su “da će bez odlaganja pokrenuti aktivnosti na realizaciji zahtjeva mjesnih zajednica, kako ne bi došlo do blokade puta”.

Koordinacija mjesnih zajednica je apsolutno u pravu. Neke službe u JP Ceste Federacije BiH nisu na vrijeme završile potrebne aktivnosti, vezano između ostalog, za prijateljsko okruženje ali i sigurnost saobraćaja. Neće biti blokade puta koja je bila najavljena za 15.12.2018. godine. Veći dio zahtjeva mjesnih zajednica JP Ceste Federacije BiH je prihvatilo i još uvijek razgovaramo o uslovima sporazuma. Nastavit ćemo održavati kontinuirane sastanke o ovom pitanju. U slučaju nepoštivanja zahtjeva mještana, spremni smo blokirati cestu.

Fuad Kasumović, 14.12.2018.

Shodno navedenom, Fuad Kasumović i Gradska uprava Zenice, obzirom da je JP Ceste Federacije BiH prihvatilo veći dio zahtjeva mjesnih zajednica, dobijaju ocjenu djelimično ispunjeno.

Istinomjer će pratiti da li će uskoro biti dogovoreni uslovi sporazuma između Gradske uprave Zenica i JP Ceste FBiH.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!