Zenička zaobilaznica: Blokada ili alternativno rješenje?

Proteklih dana svjedočili smo negodovanjima, kako lokalnog stanovništva, tako i gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, zbog izgradnje Zeničke zaobilaznice i preusmjeravanja saobraćaja kroz grad Zenicu, a što je izazvalo gužve u odvijanju saobraćaja u centru grada. Tim povodom gradonačelnik Kasumović inicirao je i održao sastanak s predstavnicima JP Ceste FBiH, te najavio poduzimanje drastičnih mjera ukoliko se ovaj problem ne riješi u narednih petnaestak dana.

Tokom sastanka gradonačelnika Kasumovića sa predstavnicima JP Ceste Federacije BiH, Policijske uprave Zenica, te predstavnika mjesnih zajednica, kroz koje prolazi obilaznica, izneseni su zahtjevi Gradske uprave i predstavnika mjesnih zajednica za čije ispunjenje je “dat rok od 15 dana za iznalaženje rješenja i alternativnih pravaca za preusmjeravanje saobraćaja van mjesnih zajednica”.

Nikakav sporazum s nama nije urađen da se režim ovako organizira, sve je urađeno bez volje građana i Grada. Grad je zadužen 50 miliona maraka kredita koji vraća za GGM, a već su tri kružna toka zbog šlepera uništena. Mještani od Nemile do Zenice, pogotovo djeca koja idu u školu, bez ikakve su zaštite.

Fuad Kasumović, 30.11.2018.

Ukoliko se u narednom periodu ne pronađe rješenje za preusmjeravanje saobraćaja, najavljena je blokada izgradnje zaobilaznice.

Do 15. decembra ”Ceste Federacije” imaju rok da pronađu rješenje koje je adekvatno za građane, a ako se to ne dogodi, bit će blokiran put i nema ništa od projekta.

Fuad Kasumović, 30.11.2018.

Istinomjer će pratiti da li će do 15. decembra biti udovoljeno zahtjevima Gradske uprave Zenica te da li će, ukoliko se to ne desi, gradonačelnik Kasumović poduzeti mjere koje je najavio.

 

(Istinomjer.ba)

Predsjedništvo BiH u zajedničkoj izjavi pozvalo EU na nastavak podrške

U skladu sa Dodikovom najavom, već na prvoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 12.12.2018. godine, usaglašena je i...

Razlika između “tri i četiri” SNSD-ova delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Da je, kada se radi o donošenju budućih odluka, razlika između toga da li politička partija ima tri ili četiri poslanika u Domu naroda PS BiH velika, jasno je iz Člana IV Ustava BiH. Tokom...Trenutni saziv Doma naroda Parlamenta FBiH nastavlja obnašati dužnost

Ustavni sud BiH između ostalog je naveo da “ovakva odredba ima za cilj da osigura kontinuitet vlasti i stalnost Parlamenta u državi, jer nemogućnost konstituiranja tijela nakon izbora ne smije...