Neispunjeno

Zeničani će još čekati na Plavu vodu u svojim česmama

Izgradnja regionalnog vodovoda „Plava voda“, koji bi trebao snabdijevati vodom više gradova srednje Bosne, planira se već 30 godina, a konačan početak njegove realizacije najavljen je u julu 2017. godine. Tada je Skupština Zeničko-dobojskog kantona jednoglasno usvojila Prijedlog odluke o prihvatanju kreditnog zaduženja prema ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i BiH i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za projekat “Izgradnja regionalnog vodovoda”, koji bi prolazio kroz Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača, te grad Zenicu u ZDK-u.

Načelnik Općine Travnik tada je izrazio nadu da će tender za izvođača radova biti raspisan do kraja 2017. godine, s obzirom da je SBK istu odluku usvojio 2016. godine.

U ovom momentu su zaduženja od svih nivoa, od Federacije BiH, preko SBK-a i ZDK-a, do pet općina spremna. Do kraja godine očekujem objavljivanje tendera za izvođače radova, te da će za dvije godine Plava voda poteći u domovima Zeničana.”

Admir Hadžiemrić, 05.07.2017.

I premijer ZDK, Miralem Galijašević, bio je optimističan u pogledu početka realizacije.

Izražavam zadovoljstvo da smo donijeli jednu ovako značajnu odluku. Kao Vlada ZDK smo uvijek bili opredijeljeni za ovaj projekat, nismo sumnjali, željeli smo da ove odluke i akte koji slijede svedemo u zakonske okvire. To je bio razlog zašto je bio zastoj. Čestitam građanima Zenice koji će dobiti u budućnosti vodu sa izvorišta Plava voda.”

Miralem Galijašević, 05.07.2017.

Ugovor sa EBRD-om potpisan je u novembru 2017. godine, a Vijeće ministara BiH utvrdilo je u februaru Prijedlog okvirnog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope za finansiranje projekta regionalnog vodosnabdijevanja „Plava voda,“ vrijednog 11 miliona eura.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je okvirni sporazum o zajmu za projekat „Plava voda“ u aprilu ove godine, a ugovor je ratificiran tek početkom augusta.

Kada ni u martu 2018. godine radovi niti su započeli, niti je još uvijek bio raspisan tender za izvođača radova, premijer SBK, Tahir Lendo je ipak najavio mogućnost početka izgradnje vodovoda za kraj ljeta 2018. godine.

Teško je to precizirati u ovom trenutku, s obzirom na sve aktivnosti koje treba usaglasiti, potpisati i finalizirati ugovore, raspisati javni poziv, pa tek onda slijedi procedura. Što se mene tiče, sretni bismo bili da koncem ljeta pokrenemo neke radove.”

Tahir Lendo, 28.03.2018.

To se nije desilo, a kako je prije nekoliko dana Lendo rekao u intervjuu za list Oslobođenje, tender još uvijek nje raspisan, niti je za to obezbjeđena saglasnost.

Imamo u utorak sastanak Upravnog odbora JP RV Plava voda. Raspisan je tender za nadzor, trebala bi se donijeti odluka u vezi sa ugradnjom, koje vrste cijevi da se koriste u tom cjevovodu, da bi se nakon toga dala i konačna saglasnost za raspisivanje tendera.”

Tahir Lendo, 28.10.2018.

Prošlo je više od godinu dana od kada su zvaničnici SBK i ZDK izjavili da su stečeni svi uslovi za početak realizacije projekta regionalnog vodovoda “Plava voda”, a da ni do danas nije raspisan javni poziv za izvođače radova, niti se još uvijek zna kada će se to desiti. Tender za nadzor raspisan je tek nedavno, a izgradnja sigurno neće početi prije proljeća naredne godine.

S obzirom da zeničani Plavu vodu ipak neće imati u svojim slavinama u 2019. godini, Istinomjer će sva ranije data obećanja ocijeniti kao neispunjena.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!