Ispunjeno sa zakašnjenjem

Skupština SBK usvojila Zakon o novčanoj egzistencijalnoj naknadi

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) krajem februara 2020. godine formirala je radni tim za izradu zakonskog rješenja koje će omogućili pravo na egzistencijalnu naknadu nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina.

S tim u vezi, premijer SBK, Tahir Lendo najavio je da “očekuje da će sve biti završeno u naredna dva mjeseca:

Ljudi su to prilično dobro uradili, “utegli” prema našim trenutnim mogućnostima. Mislim da će prijedlog uputiti već danas Uredu za zakonodavstvo, pravosuđu i finansijama, da dobiju mišljenja. Kad oni daju mišljenja, može se ići sa nacrtom zakona prema Vladi, a poslije toga bi dokument trebao ići na Skupštinu Kantona.

Tahir Lendo, 24. februar 2020.

Kantonalna uprava za pitanje boraca 19. 3. 2020. godine predložila je, a Vlada SBK utvrdila i uputila u dalju proceduru Nacrt Zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi kojim se uređuju uslovi i postupak ostvarivanja prava demobiliziranih branilaca na novčanu egzistencijalnu naknadu.

Skupština SBK je na sjednici održanoj 3. 6. 2020. godine prihvatila Nacrt zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi kojim je predviđeno da iz kantonalnog budžeta bude izdvojeno oko 2,4 miliona maraka godišnje za oko 1.120 demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Najviše zakonodavno tijelo SBK je na svojoj 4. vanrednoj sjednici održanoj 22. 6. 2020. godine usvojilo Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Proračuna Srednjobosanskog kantona za 2020. godinu kojim su predviđena sredstva od 2,4 miliona maraka godišnje za oko 1.120 demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Nešto kasnije, 14. 7. 2020. godine, na 5. vanrednoj sjednici Skupština SBK usvojila je Prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi. Kako je tom prilikom navedeno, u skladu sa donesenim zakonskim rješenjem između ostalog pravo na novčanu egzistecijalnu naknadu imati će i supruge branitelja ako dođe do smrti jednog od supružnika, dok je iznos mjesečne novčane naknade vezan proporcionalno i za iznos prosječne plate u Federaciji BiH.

S obzirom na to da Zakon o novčanoj egzistencijalnoj naknadi kojim se u SBK omogućilo pravo na egzistencijalnu naknadu nezaposlenim demobilisanim borcima mlađim od 57 godina nije usvojen u roku u kojem je to najavio Tahir Lendo, Istinomjer će njegovom obećanju dato ocjenu ispunjeno sa zakašnjenjem.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!