Neispunjeno

Uprkos najavi, ništa od smanjenja plata zaposlenima u javnom sektoru u SBK

Zbog, kako je rekao, pada proračunskih prihoda i reducirane privredne aktivnosti u Srednjobosanskom kantonu (SBK), premijer vlade ovog kantona, Tahir Lendo sredinom aprila 2020. godine najavio je smanjenje plata budžetskih korisnika.

Ustvrdivši tako da će “svi morati podnijeti određene gubitke”, Lendo je izjavio:

Aprilske plaće će sigurno biti umanjene, jer već, za 15 dana, imamo pad prihoda za oko 32 posto. Ne mogu plaće ostati iste, jer treba ih prikupiti. Gledat ćemo da ožujske isplatimo nepromijenjene, zbog radnog zakonodavstva, gdje ne smijemo dirati. Međutim, u aprilu ćemo vidjeti kako će završiti punjenje.

Tahir Lendo, 17. april 2020.

Međutim, 22. 5. 2020. godine komentarišući pad budžetskih prihoda i planirane uštede Lendo je, suprotno svojim prvobitnim najavama, izjavio da “za sada nije planirano smanjenje plata zaposlenima u javnom sektoru u Srednjobosanskom kantonu”, te dodao:

Niko u Federaciji BiH to, nažalost, nije uradio iako smatram da smo trebali podnijeti dio tereta. Međutim, kod nas su zakoni u javnom sektoru toliko teški i toliko komplikovani za promjene, gdje morate dobiti puno saglasnosti za to. Dakle, mislim da se u ovom trenutku ne razmišlja o smanjenju plata u javnom sektoru.

Tahir Lendo, 22. maj 2020.

Ovim Istinomjer obećanje Tahira Lende da će aprilske plate budžetkih korisnika u SBK biti umanjenje ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!