Analize

Zašto je Državni zatvor u Vojkovićima i dalje zaključan?

Kamen temeljac za državni zatvor, u sarajevskom naselju Vojkovići, postavljen je davne 2006. godine. Ozbiljniji radovi na izgradnji počeli su sedam godina kasnije, odnosno 2014. godine, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca. Do kraja 2016. godine izgradnja nije završena. Otvorenje “najmodernijeg i najsigurnijeg zatvora Europi”, ukupne površine 24.000 kvadratnih metara, pompezno se najavljivalo godinama, pa tako i ove, ali to se nije desilo.

Čekamo tehnički prijem zatvora i istovremeno ćemo imati natječaj za upravnikom zatvora. Tehnički prijem ne zavisi o nama već o općini na kojoj se nalazi, ali vjerujem da ćemo to do kraja mjeseca završiti.

(Josip Grubeša, miinistar pravde BiH, 26.09.2017.)

Tragom ministrove najave da se samo čeka tehnički prijem kako bi zatvor “proradio”, tada smo kontaktirali i nadležnu općinu. Dobili smo sljedeći odgovor:

Obavještavamo Vas da je u toku izbor komisije za tehnički prijem državnog zatvora koji se pravi na teritoriji opštine Istočna Ilidža. Očekujemo da će se kompletan proces izbora komisije i tehničkog prijema biti završen u roku od 30 dana.

(Kabinet načelnika opštine Istočna Ilidža, 09.10.2017.)

Od tada su prošla dva mjeseca. Pitali smo nadležne zašto zatvor još nije otvoren. Razlog nas nije iznenadio. Radi se o novim administrativno-pravnim problemima.

U odgovoru koji smo dobili iz Opštine Istočna Ilidža rečeno je da se Ministarstvo pravde BiH žalilo na odluku o imenovanju UNIS Instituta za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara – Istočno Sarajevo, za vršenje tehničkog pregleda Državnog zatvora BiH.

Investitor, Ministarstvo pravde BiH se žalilo na rješenje o imenovanju komisije radi “nepotpuno i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede pravila postupka i pogrešne primjene materijalnog propisa. O žalbi je rješavao drugostepeni organ, odnosno Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju vlade Republike Srpske. Osmog novembra 2017. godine dobili smo obavještenje od strane Ministarstva da je žalba odbačena.

(Darko Berjan, šef kabinet načelnika opštine Istočna Ilidža, 22.11.2017.)

U skladu sa Zakonom, drugostepeni organ žalbu odbacuje ukoliko je ista neblagovremena ili nedozvoljena. Istinomjer je ovim povodom kontaktirao i UNIS institut za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara d.o.o. Istočno Sarajevo, kako bismo čuli i njihovu stranu priče.

Prema riječima direktora UNIS instituta Đorđa Milišića, ministarstvo je imalo primjedbu na njihovu “stručnost”, što je, kako je on naveo, u samom startu bilo neosnovano s “obzirom na stručnost” i autoritet ovog instituta, a što je potvrdio i drugostepeni organ. Prava je šteta da ovakav objekat, za koji su trebala ogromna sredstva, sada čeka zbog nekih tehničkih stvari “, rekao je Milišić.

Najveći donator za realizaciju projekta izgradnje ove visokosigurnosne ustanove je EU, koja učestvuje sa 10,8 miliona eura. Ostatak sredstava, za izgradnju objekta maksimalne sigurnosti i kapaciteta od 348 mjesta, osigurali su Ministarstvo pravde BiH, Kraljevina Švedska, Sjedinjene Američke Države, kao i Razvojna banka Vijeća Evrope putem kredita.

Na odluku drugostepenog organa Ministarstvo pravde BiH više se ne može žaliti, već jedino pokrenuti tužbu. Pokretanje tužbe značilo bi i dodatno prolongiranje otvaranja i stavljanje u rad Državnog zatvora. Da li će se Ministarstvo pravde BiH odlučiti na pokretanje tužbe, još uvijek je neizvjesno.

“Ne znamo da li će biti pokrenuta tužba, i dalje smo u pripravnosti i čekamo”, rekao nam je Milišić.

Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 40 miliona KM, a jedini podatak koji svih ovih godina nije predočen javnosti jeste koliko će iznositi ukupni troškovi održavanja budućeg Državnog zatvora (na godišnjem nivou).

Ovo pitanje smo postavili Ministarstvu pravde BiH.

Na ovaj upit sada je nemoguće dati ni približan odgovor. Zatvor tek treba biti otvoren i primiti „stanovnike“, a o broju pritvorenika i zatvorenika, kao i o nekim drugim čimbenicima, ovisit će troškovi njegova održavanja.

(Stanislava Marić, Stručna savjetnica za protokolarne poslove i odnose s javnošću MPBiH, 29.11.2017.)

Odgovor da se troškovi ne mogu predvidjeti i izračunati nije posve tačan. U ranijim najavama precizirano je da je kapacitet zatvora 348 mjesta, a javnost je također upoznata i sa podatkom da za izdržavnje kazni u entitetskim kazneno-popravnim zavodima Ministarstvo pravde BiH izdvaja 40 KM po osobi i danu. I druge troškove koštanja, poput onih za plate i naknade zaposlenih, bilo je moguće izračunati na osnovu već iznesenih planova i procjena.

Planirano je zapošljavanje 250 osoba, među kojima će biti policajci, tehničko osoblje, administracija.

(Marina Bakić, Ministarstvo pravde BiH, 03.05.2016.)

Pomalo je čudno da ustanovu ovog tipa, nakon što je teškom mukom završena gradnja, i čije se otvorenje pompezno najavljivalo prošlog mjeseca, sada opterećuju novi administrativni problemi. Zatvor je izgrađen, a još uvijek nisu izvršene ni projekcije troškova, što ukazuje na to da ni budžet za njegovo funkcionisanje najvjerovatnije nije programiran.

Na pitanje zašto je zatvor i dalje zaključan, iz Ministarstva pravde BiH za KLIX su kazali da je problem visina naknade za tehnički prijem objekta.

Taj posao već je trebao biti završen, no zastoj je nastupio kada je Općina Istočna Ilidža, odnosno načelnik te općine, samo mjesec dana prije podnošenja zahtjeva za tehnički pregled objekta povećao naknadu za taj postupak. Naime, načelnik je utvrdio naknadu za troškove tehničkog pregleda u iznosu od 525.909,75 KM.

Kako se radi o znatno većim sredstvima od planiranih u budžetu projekta za ovu namjenu, Ministarstvo pravde BiH je uputilo Informaciju s prijedlogom zaključaka na Vijeće ministara u kojoj traži da se odobre dodatna sredstva iz budžetske rezerve kako bi se ovi troškovi mogli platiti i izvršiti tehnički prijem, što je uslov za dobijanje upotrebne dozvole.

(Ministarstvo pravde BiH, KLIX 18.12.2017.)

Istinomjer će i dalje pratiti priču i problematiku vezanu za otvaranje Državnog zatvora u Vojkovićima.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!