Djelimično ispunjeno

Nakon prošlogodišnjeg “formalnog otvaranja”, državni zatvor i “svečano otvoren”

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera u Vojkovićima, poznatiji kao “državni zatvor” svečano je otvoren 22. jula tekuće godine. Zatvor su otvorili ministar pravde BiH, Јosip Grubeša i šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler. Zbog poštivanje epidemioloških preporuka ovom događaju prisustvovao je mali broj zvanica.

Objekat je opremljen u potpunosti prema evropskim standardima, te je ugrađena visoko sofisticirana oprema koja zadovoljava uslove zatvora visokog stepena sigurnosti. Popunjavanje planiranih kadrovski radnih mjesta je završeno te su planirane i obuke za novozaposlene nakon kojih će se početi sa prijemom zatvorenika u Državni zatvor. Dinamika premještanje zatvorenika i pritvorenika u Zavod koji izvršavaju krivične sankcije u entitetskim zavodima vršit će se sukcesivno, kako bi se omogućilo novom osoblju, ali i zatvorenicima da se adaptiraju na novi zatvor, a sve shodno planu Zavoda i materijalno finansijskim sredstvima stavljenim na raspolaganje Zavodu u narednom periodu.

Ministarstvo pravde BiH, Saopćenje, 22. juli 2020.

Iz resornog ministarstva navode da je “pandemija koja je zahvatila svijet 2020. godine uveliko otežala rad upravniku i Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine”, ali bez obzira na sve poteškoće “zatvor će zvanično u avgustu ove godine početi s radom”.

Podsjećamo, nakon sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH) koja je održana 23. jula 2019. godine saopćeno je da je utvrđen datum početka rada državnog zatvora u Vojkovićima.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je Odluku o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, koji počinje raditi 1. augusta 2019. godine. Na ovaj način reducirat će se troškovi koje je država do sada izdvajala entitetima za plaćanje čuvanja zatvorenika te će se u narednom periodu pripremiti zatvor za prve zatvorenike.

Saopćenje VM BiH, 23.07.2019.

Međutim, komentirajući ovaj zaključak VM BiH ministar pravde BiH, Josip Grubeša rekao je da će trebati ipak nešto više vremena kako bi zatvor počeo sa radom.

Do sada smo entitetima plaćali da čuvaju zatvorenike, a sada ćemo sve te troškove reducirati i u narednom periodu pripremiti zatvor za prve zatvorenike. Nakon što imenujem upravnika raspisat ćemo konkurs. V. d. kojeg ću imenovati pripremit će podzakonske akte za funkcionisanje zatvora i sistematizaciju radnih mjesta će do 15. septembra poslati na Vijeće ministara na usvajanje. Nakon toga je potreban period od 4 do 5 mjeseci za raspisivanje konkursa, prijem i obuku osoblja, tako da sredinom naredne godine možemo očekivati prebacivanje prvih zatvorenika.

Josip Grubeša, 23.07.2019.

Kamen temeljac za državni zatvor, u sarajevskom naselju Vojkovići, postavljen je davne 2006. godine. Ozbiljniji radovi na izgradnji počeli su sedam godina kasnije, odnosno 2014. godine, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca. Do kraja 2016. godine izgradnja nije završena. Od tada do danas nekoliko puta je najavljivano otvaranje zatvora, o čemu je Istinomjer pisao u više navrata.

Državni zatvor u Vojkovićima formalno je otvoren 1. augusta 2019. godine, a svečano otvorenje je, kako je tada najavljeno iz Ministarstva pravde BiH, najavljeno za jesen 2019. godine.

Tada je rečeno i da bi “zatvor trebao primiti prve zatvorenike polovinom 2020. godine, i to oko 400 zatvorenika”, ali da sve zavisi od toga da li će se na vrijeme riješiti kadrovska pitanja.

U nekom periodu od nekoliko sedmica ili mjeseci biće urađene sve te pripreme. Po zakonu radi ministar pravde i to je nešto na što mi ne možemo da utičemo.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, 2. 8. 2019.

Istinomjer će obećanje ministra Grubeše iz augusta prošle godine ocijeniti kao djelimično ispunjeno obzirom da je zatvor svečano otvoren, ali sa višemjesečnim zakašnjenjenjem, te da je urađena sistematizacija i popunjavanje radnih mjesta budućih zaposlenika, a da pri tome još uvijek nije započeo transfer zatvorenika.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!