Radi se na tome

Državni zatvor u Vojkovićima “formalno” otvoren 1. augusta

Nakon sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH) koja je održana 23. jula tekuće godine saopćeno je da je utvrđen datum početka rada državnog zatvora u Vojkovićima.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je Odluku o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, koji počinje raditi 1. augusta 2019. godine. Na ovaj način reducirat će se troškovi koje je država do sada izdvajala entitetima za plaćanje čuvanja zatvorenika te će se u narednom periodu pripremiti zatvor za prve zatvorenike.

Saopćenje VM BiH, 23.07.2019.

Komentirajući ovaj zaključak VM BiH ministar pravde BiH, Josip Grubeša rekao je sljedeće:

Do sada smo entitetima plaćali da čuvaju zatvorenike, a sada ćemo sve te troškove reducirati i u narednom periodu pripremiti zatvor za prve zatvorenike. Nakon što imenujem upravnika raspisat ćemo konkurs. V. d. kojeg ću imenovati pripremit će podzakonske akte za funkcionisanje zatvora i sistematizaciju radnih mjesta će do 15. septembra poslati na Vijeće ministara na usvajanje. Nakon toga je potreban period od 4 do 5 mjeseci za raspisivanje konkursa, prijem i obuku osoblja, tako da sredinom naredne godine možemo očekivati prebacivanje prvih zatvorenika.

Josip Grubeša, 23.07.2019.

Podsjećamo, kamen temeljac za državni zatvor, u sarajevskom naselju Vojkovići, postavljen je davne 2006. godine. Ozbiljniji radovi na izgradnji počeli su sedam godina kasnije, odnosno 2014. godine, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca. Do kraja 2016. godine izgradnja nije završena. Od tada do danas nekoliko puta je najavljivano otvaranje zatvora, o čemu je Istinomjer pisao u više navrata.

Državni zatvor u Vojkovićima formalno je otvoren 1. augusta ove godine, a svečano otvorenje je, kako je najavljeno iz Ministarstva pravde BiH, na jesen.

Zatvor bi trebao primiti prve zatvorenike polovinom naredne godine, i to oko 400 zatvorenika, no sve zavisi od toga da li će se na vrijeme riješiti kadrovska pitanja.

Ono je praktično neriješeno i ostaje za neka tijela, neke stranačke pregovore u narednim mjesecima, kada se usvoje osnovni akti i kada se raspiše konkurs za direktore ove institucije (…) Sve te pripreme, u nekom periodu od nekoliko sedmica ili mjeseci, po zakonu radi ministar pravde i to je nešto na što mi ne možemo da utičemo.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, 02.08.2019.

Obzirom da je zatvor formalno otvoren Ministarstvo pravde BiH od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome.

Istinomjer će pratiti da li će do polovine septembra biti pripremljeni podzakonski akti za funkcionisanje zatvora i sistematizaciju radnih mjesta te da li će sredinom naredne godine u ovaj zatvor biti prebačeni prvi zatvorenici.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!