Neistina

Ustavni sud BiH nije prethodno najavio vakcinaciju svojih zaposlenika

Gostujući u programu N1 televizije, ministar pravde BiH Josip Grubeša govorio je o brojnim temama, a jedna od njih bila je i vakcinacija zaposlenika Ustavnog suda BiH u susjednoj Republici Srbiji.

FOTO: N1

Komentarišući ovaj slučaj, Grubeša je ustvrdio i da je Ustavni sud BiH ranije najavio da će vakcinacija zaposlenika biti obavljena u Srbiji.

Na njihovoj stranici je stajalo obavještenje da će se to cijepljenje i obaviti.

Josip Grubeša, 17. 3. 2021.

Međutim, uvidom u zvaničnu internet-stranicu Ustavnog suda BiH, može se ustanoviti da je na njoj jedino objavljena vijest o već obavljenoj vakcinaciji zaposlenika ove institucije prvom dozom vakcine protiv COVID-19. Kako je navedeno u ovoj informaciji, vakcinacija zaposlenika Ustavnog suda BiH izvršena je uz podršku Ustavnog suda Republike Srbije, Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, Ambasade Republike Srbije u Bosni i Hercegovini i Ministarstva zdravlja Republike Srbije

Prva vakcinacija zaposlenika Ustavnog suda BiH uspješno je obavljena 15. marta 2021. godine u Općoj bolnici Užice (Republika Srbija), a revakcinacija će biti naknadno dogovorena i organizirana u saradnji s nadležnim institucijama Republike Srbije.

Ustavni sud BiH, 16. 3. 2021.

Osim ove, na zvaničnoj stranici Ustavnog suda BiH ne postoje druge informacije o vakcinaciji njihovih zaposlenika.

Da je vijest o vakcinaciji zaposlenih Ustavnog suda BiH objavljena naknadno, potvrdio je istog dana u programu N1 televizije i predsjednik ove institucije Zlatko Knežević.

Tačno je da su zaposlenici Ustavnog suda išli na vakcinaciju u Srbiji. To nije ništa skriveno. Ustavni sud je nakon vakcinacije dao saopštenje za javnost i nije htio to da krije.

Zlatko Knežević, 17. 3. 2021.

S obzirom na to da je vijest o vakcinaciji zaposlenika Ustavnog suda BiH objavljena dan nakon što je vakcinacija obavljena, Istinomjer će tvrdnju Josipa Grubeše, da je ova institucija prethodno objavila “obavještenje da će se to cijepljenje i obaviti”, ocijeniti kao neistinitu.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!