Do kraja mjeseca tehnički prijem i otvaranje državnog zatvora u Vojkovićima

BiH godinama nema sistemski riješen problem smještaja zatvorenika i zatvorskih kapaciteta. Kamen temeljac za državni zatvor, u sarajevskom naselju Vojkovići, postavljen je davne 2006. Izgradnja državnog zatvora ukupne površine 24.000 kvadratnih metara, kao najmodernijeg i najsigurnijeg u Europi pompezno i dugo je najavljivana. 

Prvi rok za završetak radova bio je predviđen za 2008., ali to se nije desilo. Najveći donator za realizaciju projekta izgradnje ove visokosigurnosne ustanove je EU, koja učestvuje sa 10,8 miliona eura. Ostatak sredstava, za izgradnju objekta maksimalne sigurnosti i kapaciteta 348 mjesta, osigurali su Ministarstvo pravde BiH, Kraljevina Švedska, Sjedinjene Američke Države, kao i Razvojna banka Vijeća Evrope putem kredita. Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 40 miliona KM.

Ozbiljniji radovi na izgradnji počeli su sedam godina kasnije, odnosno 2014. godine, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca. Obzirom da do kraja 2016. godine nije završena izgradnja državnog zatvora, obećanje Ministarstva pravde BiH, Istinomjer je već ocijenio kao neispunjeno.

Ministar pravde BiH, Josip Grubeša, prošlog mjeseca ponovo je najavio otvaranje državnog zatvora, odnosno tehnički prijem i raspisivanje natječaja za upravnika.

Ovo je prvi državni zatvor na nivou BiH, a zadnji put je bio napravljen u Austrougarsko doba. Čekamo tehnički prijem zatvora i istovremeno ćemo imati natječaj za upravnikom zatvora. Tehnički prijem ne zavisi o nama već o općini na kojoj se nalazi, ali vjerujem da ćemo to do kraja mjeseca završiti. Ono što je zanimljivo jeste staviti zatvor u funkciju. To je jedan mali grad i on mora imati i ambulantu i mrtvačnicu i kantinu i vjerske zajednice – sve mora imati na jednom prostoru i nezgodno je jer nemamo iskustva u tome te moramo biti pažljivi. Ne želim da prvi zatvor na nivou BiH bude ‘labav’. Tražićemo od svih zaposlenika da prođu provjere i da pokažu sposobnosti na visokom nivou.

(Josip Grubeša, miinistar pravde BiH, 26.09.2017.)

Tragom ministrove najave da se tehnički prijem zatvora očekuje do kraja septembra, kontaktirali smo i nadležnu općinu, te dobili sljedeći odgovor:

Obavještavamo Vas da je u toku izbor komisije za tehnički prijem državnog zatvora koji se pravi na teritoriji opštine Istočna Ilidža. Očekujemo da će se kompletan proces izbora komisije i tehničkog prijema biti završen u roku od 30 dana.

(Kabinet načelnika opštine Istočna Ilidža, 09.10.2017.)

Osim što je pomalo ishitreno najavio tehnički prijem, ministar Grubeša nije bio upoznat ni sa redosljedom planiranih aktivnosti svog ministarstva, vezano za imenovanje upravnika, budući da se isto neće provoditi “istovremeno” sa procedurom tehničkog prijema nego:

Nakon što se obavi tehnički prijem, Ministarstvo pravde BiH će od Vijeća ministara BiH zatražiti raspisivanje natječaja za upravnika novog zatvora, a nakon toga će uslijediti procedura upošljavanja i drugih zaposlenika.

(Ministarstvo pravde BiH, Služba za protokolarne poslove i odnose s javnošću, 11.10.2017.)

Podsjećamo, kraj maja je bio novi rok za završetak radova na državnom zatvoru, potom je ministar na konferenciji za medije, održanoj sredinom juna, informisao javnost o aktivnostima na izgradnji i opremanju prvog državnog zatvora u našoj zemlji, pri čemu je konstatovano da posao nije završen, a nedavno smo ponovno čuli najavu rokova koji nisu ispunjeni.

Sudeći prema navedenom još neko vrijeme ćemo čekati svečano otvorenje državnog zatvora, zbog čega ministar Grubeša, za svoju izjavu o raspisivanju natječaja za prijem upravnika i rokove u kojima je trebao biti izvršen tehnički prijem, od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Tender za HE „Buk Bijela“ nije raspisan u prvoj polovini 2019. godine

U svom ekspozeu koji je podnio pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), premijer ovog entiteta...

Prosječna plata u Republici Srpskoj iznosiće 500 eura

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik gostujući u jednoj od TV emisija obećao je da će prosječna plata u Republici Srpskoj do polovine tekuće godine godine iznositi “500...


Kasne radovi na izgradnji kružnog toka na Vogošćanskoj petlji

Kada su 20. marta ove godine počeli radovi na izgradnji kružnog toka na Vogošćanskoj petlji, kao krajnji rok za završetak radova najavljen je kraj juna 2019. godine.  Projekat koji zajednički...