Zastava u Predsjedništvu BiH, epizoda stota

Polemika o postavljanju zastave Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, koju potencira Milorad Dodik, i dalje traje. Komentirajući uklanjanja zastave RS iz zajedničkih prostorija Predsjedništva BiH, iz razloga što se na ovaj način krši Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine, Dodik je ponovo izrekao neistinu, a na što je reagovao i Dženan Đonlagić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, iznoseći istinitu tvrdnju.

O Dodikovoj bespotrebnoj farsi oko zastave RS u Predsjedništvu BiH, obzirom da je u svom kabinetu može istaknuti bez problema, baš kao i njegovi prethodnici, Istinomjer je već pisao.

Komentirajući uklanjanja zastave Republike Srpske iz zajedničkih prostorija Predsjedništva BiH Milorad Dodik, između ostalog, izjavio je i sljedeće:

Kad uklone zastavu Federacije, onda će imati pravo da meni drže lekcije o zastavi Republike Srpske.

Milorad Dodik. 24.11.2018.

Na ovu izjavu reagovao je Dženan Đonlagić rekavši sljedeće:

Toliko improviziranja, bahatosti i posebno neznanja kod Milorada Dodika je i previše za 4 dana na poziciji Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH! Pa zastava Federacije BiH već godinama ne postoji, jer je proglašena neustavnom, tako da je niti može biti niti je ima u Predsjedništvu.

Dženan Đonlagić, 24.11.2018.

Podsjećamo, Federacija BiH nema svojih simbola, odnosno zastave već 10 godina, otkako je zastavu i grb na kojima su bili ljiljan i šahovnica Ustavni sud BiH proglasio “neustavnom jer ne sadržava obilježja srpskog naroda kao trećeg konstitutivnog naroda”.

Naime, Ustavni sud BiH 31. marta 2006. godine, odlukom br. U-4/04 utvrdio je da grb i zastava Federacije, te grb i himna Republike Srpske nisu u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, te da isti krše Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Nakon toga, parlamentima oba bh. entiteta naloženo je da u roku od šest mjeseci usaglase navedene odredbe s Ustavom BiH.

Obzirom da nije ispoštovana odluka Ustavng suda BiH, da se u roku od šest mjeseci dotadašnji simboli usklade s Ustavom BiH, tako da zastava FBiH predstavlja sva tri konstitutivna naroda, Ustavni sud BiH donio je početkom januara 2007. godine odluku kojom su grb i zastava FBiH stavljeni van snage. Od tada se u Federaciji BiH u javnim ustanovama koriste samo državna obilježja.

Republika Srpska je, u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH 2007.godine, uklonila grb sa zastave, koji je imao izgled nekadašnjeg grba Kraljevine Srbije, i od tada zastava RS-a ima izgled crveno-plavo-bijele trobojnice.

Shodno navedenom, Dženan Đonlagić, za svoju izjavu da zastava Federacije ne postoji godinama, te shodno tome nije nigdje ni izložena, dobija ocjenu istina.

 

(Istinomjer.ba)

Članovi Predsjedništva BiH ostali dosljedni svojim stavovima

Samo nekoliko dana nakon što je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg 05.12.2018. godine obavijestio javnost u...

Još nije formirano zajedničko operativno tijelo BiH i Turske za pitanja prometa i infrastrukture

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić održao je u maju ove godine bilateralni sastanak s ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske, Mehmetom...Sanacija Rafinerije nafte Brod i dalje na čekanju

Nakon eksplozije u naftnoj rafineriji Brod, koja se dogodila početkom oktobra prošle godine, vlasti Republike Srpske obećale su pomoć kako bi se rafinerija vratila u pogon a radnici zadržali svoja...