Istina

Zastava u Predsjedništvu BiH, epizoda stota

Polemika o postavljanju zastave Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, koju potencira Milorad Dodik, i dalje traje. Komentirajući uklanjanja zastave RS iz zajedničkih prostorija Predsjedništva BiH, iz razloga što se na ovaj način krši Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine, Dodik je ponovo izrekao neistinu, a na što je reagovao i Dženan Đonlagić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, iznoseći istinitu tvrdnju.

O Dodikovoj bespotrebnoj farsi oko zastave RS u Predsjedništvu BiH, obzirom da je u svom kabinetu može istaknuti bez problema, baš kao i njegovi prethodnici, Istinomjer je već pisao.

Komentirajući uklanjanja zastave Republike Srpske iz zajedničkih prostorija Predsjedništva BiH Milorad Dodik, između ostalog, izjavio je i sljedeće:

Kad uklone zastavu Federacije, onda će imati pravo da meni drže lekcije o zastavi Republike Srpske.

Milorad Dodik. 24.11.2018.

Na ovu izjavu reagovao je Dženan Đonlagić rekavši sljedeće:

Toliko improviziranja, bahatosti i posebno neznanja kod Milorada Dodika je i previše za 4 dana na poziciji Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH! Pa zastava Federacije BiH već godinama ne postoji, jer je proglašena neustavnom, tako da je niti može biti niti je ima u Predsjedništvu.

Dženan Đonlagić, 24.11.2018.

Podsjećamo, Federacija BiH nema svojih simbola, odnosno zastave već 10 godina, otkako je zastavu i grb na kojima su bili ljiljan i šahovnica Ustavni sud BiH proglasio “neustavnom jer ne sadržava obilježja srpskog naroda kao trećeg konstitutivnog naroda”.

Naime, Ustavni sud BiH 31. marta 2006. godine, odlukom br. U-4/04 utvrdio je da grb i zastava Federacije, te grb i himna Republike Srpske nisu u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, te da isti krše Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Nakon toga, parlamentima oba bh. entiteta naloženo je da u roku od šest mjeseci usaglase navedene odredbe s Ustavom BiH.

Obzirom da nije ispoštovana odluka Ustavng suda BiH, da se u roku od šest mjeseci dotadašnji simboli usklade s Ustavom BiH, tako da zastava FBiH predstavlja sva tri konstitutivna naroda, Ustavni sud BiH donio je početkom januara 2007. godine odluku kojom su grb i zastava FBiH stavljeni van snage. Od tada se u Federaciji BiH u javnim ustanovama koriste samo državna obilježja.

Republika Srpska je, u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH 2007.godine, uklonila grb sa zastave, koji je imao izgled nekadašnjeg grba Kraljevine Srbije, i od tada zastava RS-a ima izgled crveno-plavo-bijele trobojnice.

Shodno navedenom, Dženan Đonlagić, za svoju izjavu da zastava Federacije ne postoji godinama, te shodno tome nije nigdje ni izložena, dobija ocjenu istina.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!