Analize

Dodikova bespotrebna farsa oko zastave RS u Predsjedništvu BiH

Građani koji su izabrali Dodika, ali i druga dva člana Predsjedništva BiH, sigurno im nisu dali svoje povjerenje na proteklim izborima da bi se oni bavili temama poput isticanja entitetske zastave u zgradi Predsjedništva BiH, nego od njih očekuju angažman na mnogo konkretnijim temama koje će dovesti do poboljšanja, kako političke, tako i ekonomske situacije u BiH.

Dan nakon Općih izbora, kada je već bilo izvjesno da će Milorad Dodik biti novi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, on je na konferenciji za medije postavio svoj uslov za ulazak u zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu.

To će biti moj apsolutni uvjet. Ako ne bude zastave RS-a u Predsjedništvu, ja tamo neću ući.

Milorad Dodik, 08.10.2018.

Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović položili su svečanu zakletvu 20. novembra u Sarajevu, čime su i inaugurirani kao novi članovi Predsjedništva.

Kako se moglo vidjeti iz živog prenosa inauguracije, u momentu polaganja svečane zakletve iza Milorada Dodika mogla se vidjeti samo državna zastava BiH, dok na svečanosti nije bilo zastave RS. Zastava nije bila istaknuta ni na zgradi Predsjedništva BiH.

Odmah nakon inauguracije u javnosti se pojavila slika na kojoj Dodik ljubi zastavu RS-a, koju je prvi objavio SNSD na svojoj zvaničnoj web stranici, a potom prenijeli i drugi mediji. Iz slike se ne može vidjeti da li se to desilo u prisustvu javnosti, ali je sasvim sigurno da entitetske zastave nisu bile istaknute u svečanom salonu u kom su novi članovi Predsjedništva BiH i položili svečanu zakletvu. U direktnom televizijskom prenosu N1 televizije, zastava RS vidjela se samo u predvorju svečanog salona, u momentima kada su tri člana Predsjedništva BiH ulazili na ceremoniju inauguracije.

Snimak N1

Međutim, da zastava RS u zgradi Predsjedništva BiH nije novost, potvrdio je nedavno bivši član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić koji je rekao da je zastava tu prisutna još od 1996. godine, te da to nikada nije bio problem.

To srpsko prisustvo ovdje je nešto potpuno normalno. U četvorogodišnjem mandatu ovdje sam primao i ambasadore i državnike i nikada niko nije imao ni jednu primjedbu na to što se ovdje nalazi zastava Republike Srpske. Naprotiv svi su to smatrali normalnim.”

Mladen Ivanić, 24.10.2018.

Posljednja ceremonija inauguracije je inače vizuelno izgledala potpuno isto kao i prije četiri godine kada su funkciju članova Predsjedništva preuzimali Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, a na njoj su također, u svečanom salonu bile istaknute samo državne zastave.

Dakle, Milorad Dodik je zakletvu položio po istoj proceduri kao i njegov prethodnik, ali i svi raniji članovi Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, pa se tako i njegova priča oko isticanja zastave u zgradi te institucije ne može shvatiti nikako drugačije nego kao jeftini populizam.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!