Ispunjeno

Započeta izgradnja dionice autoputa Tarčin – Suhodol

Nermin NikšićPredstavnici konzorcija češke tvrtke OHL ŽS i poduzeća Niskogradnja Laktaši potpisali su jučer u Mostaru s Javnim poduzećem Autoceste Federacije BiH ugovor o izgradnji pet kilometara duge dionice od Zvirovića do Kravica na južnom dijelu koridora 5c. Federalni premijer Nermin Nikšić je izjavio kako se ispravnom pokazala strategija Vlade FBiH da se autocesta na koridoru 5c gradi u etapama.

“ Ova Vlada FBiH će za svoga mandata izgraditi više kilometara autoputa nego sve prethodne. Ovo je jedna od dionica koja ide u tom pravcu. Do kraja maja ćemo potpisati ugovor u vrijednosti od preko 200 miliona maraka za izgradnju dionice Tarčin – Suhodol. Također, uskoro će na snagu stupiti nova zakonska rješenja o eksproprijaciji zemljišta, čime se stvaraju pretpostavke da se ono što nije sporno gradi, a da je ono što je problematično rješava u hodu, rekao je Nikšić.

(Oslobođenje, 11.05.2012.)

Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru 5-C, poddionica Suhodol-Tarčin i Ugovor o saradnji na izgradnji ove poddionice potpisan je danas u Sarajevu. (…)Potpisivanju ugovora su prisustvovali premijer FBiH Nermin Nikšić, državni ministar komunikacija i prometa Damir Hadžić, te predstavnici EBRD-a, kreditori izgradnje ove poddionice. Ukupna vrijednost ugovora sa PDV-om je 115.155.407,78 eura.

(Fena, 21.05.2012.)

Komentar:

Kako je i najavio federalni premijer Nikšić, ugovor o izgradnji dionice Suhodol – Tarčin, autoputa na koridoru 5-C, potpisan je prije isteka maja. Da je izgradnja ove dionice započela potvrdio je i prije nekoliko dana direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić u razgovoru za portal Klix.ba koji je tom prilikom izjavio:

“Započeli smo i radove na nepunih 21 km dionice Tarčin – Vlakovo, što bismo trebali završiti u jesen 2014. godine. (…) Već u augustu i septembru u posjetu će nam doći predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB). Predložit ćemo da nas kreditiraju sa 100 miliona eura koji nam nedostaju za dionicu Tarčin – Vlakovo”

Zakonska rješenja o eksproprijaciji zemljišta u FBiH ranije su donešena, a amandman koji se odnosi na ovu dionicu objavljen je u Službenom listu FBiH 28.03.2012. godine. Ipak, Prijedlog zakon o autocesti na koridoru 5-c još uvijek je u parlamentarnoj proceduri, a trenutni problem predstavlja neslaganje predstavnika HDZ-a sa pojedinim odrednicama zakona koji se odnose na imovinsko-pravne odnose na dionici. Prijedlog zakona je krajem jula skinut sa dnevnog reda u Domu naroda FBiH.

No bilo kako bilo, sa početkom radova na dionici Suhodol – Tarčin Nikšić je ispunio dato obećanje, a ukoliko radovi na nekoliko već započetih dionica autoputa na koridoru 5-C budu završeni u predviđenim rokovima, moglo bi biti i ispunjeno obećanje premijera da će ova Vlada izgraditi više kilometara autoputa od svih prethodnih.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!