Neispunjeno

Zamjena postojećih rasvjetnih tijela LED rasvjetom i dalje na čekanju

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović obećao je, između ostalog, da će za vrijeme njegovog mandata sva naselja na području Zenice dobiti javnu rasvjetu, a 2018. godine najavljeno je i uvođenje moderne ulične LED rasvjete u pojedinim djelovima grada.

 

 

Da se radi na realizaciji obećanog ispostavilo se krajem 2018. godine kada je vijećnicima Gradske uprave Zenica predstavljen “Projekat modernizacije i proširenja javne rasvjete na području grada Zenica” kojim je predviđena i “zamjena postojećih rasvjetnih tijela visokoefikasnim LED rasvjetnim tijelima”.

Ciljevi ovog projekta su povećanje sigurnosti u saobraćaju unaprjeđenjem postojećeg sistema rasvjete, zaštita okoliša te povećavanje energetske efikasnosti sistema javne rasvjete. Realizacijom ovog projekta, sve ulice i putevi na području grada Zenica imat će javnu rasvjetu.

Gradska uprava Zenice, saopćenje, 21.12.2018.

Tako je projekt modernizacije i proširenja javne rasvjete na području grada Zenica uvršten kao budžetska stavka u 2019. godini, a raspisan je i tender. Naime, 03. juna 2019. godine objavljen je poziv za izvođenje radova na modernizaciji i proširenju javne rasvjete na području grada Zenica. Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a iznosila je 9 miliona KM, a rok izvršenja trebao je biti 12 mjeseci.

Međutim, na portalu javnih nabaki BiH 16.08.2019. godine objavljeno je poništenje ovog tendera jer su, kako je naknadno pojašnjeno, na pomenuti tender pristigle dvije ponude, a kako su cijene ponuda bile znatno veće od cijene osiguranih sredstava za predmetnu nabavku tender je poništen.

Nakon toga, iz uprave Grada Zenice je najavljeno da kreće u projekat proširenja i izgradnje javne LED rasvjete za koji je objavljen tender vrijedan pet miliona KM bez PDV-a.

U javnosti nije bilo informacija o realizaciji projekta postavljanja LED rasvjete zbog čega je Istinomjer, 24. jula ove godine, uputio medijski upit Uredu gradonačelnika Zenice. Međutim, do mementa objave ovog članka nismo dobili odgovor.

Obzirom da nakon dvije godine “Projekat modernizacije i proširenja javne rasvjete na području grada Zenica” nije implementiran, Istinomjer će obećanju Gradke uprave Zenica dati ocjenu neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!