Analize

Uskoro neradna nedjelja u Federaciji BiH?

Jedna od tačaka koja će se naći na 10. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je planirana za ponedjeljak 4. marta 2024. godine, jeste Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je predviđeno da nedjelja bude neradni dan u cijeloj Federaciji BiH.

Izvor: Freepik

Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Vlada FBiH je na sjednici održanoj 12. decembra 2023. godine utvrdila Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini i uputila ga u daljnju parlamentarnu proceduru. Iz Vlade je tom prilikom saopćeno da se radi o potpuno novom zakonskom tekstu kojim se uređuje oblast trgovine te su dodali da je usklađen s brojnim aktima Evropske unije.

Nacrtom novog zakona se, između ostalog, uređuju uslovi i način obavljanja trgovine i trgovinskih usluga, prava i obaveze trgovaca, oblici trgovine, način formiranja i isticanja cijena, trgovačka evidencija, zatim praćenje trgovine i tržišta, zaštita potrošača, zabrana ograničenja trgovine i privremene mjere ograničenja trgovine, ali i radno vrijeme u djelatnosti trgovine, mjere zabrane nepoštenog trgovanja, nadzor i upravne mjere, kao i upravni i inspekcijski nadzor nad primjenom ovog zakona.

Saopćenje Vlade FBiH, 12.12.2023.

Pažnju javnosti naročito je privukla odredba zakona kojom je propisano da prodajni objekti ne rade nedjeljom.

Naime, članom 17. Nacrta zakona predviđeno je da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, a koje trgovac samostalno raspoređuje. Istim članom propisano je da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i u dane praznika. Međutim, Vlada FBiH može odlukom odrediti prodajne objekte koji su dužni raditi u vrijeme praznika i u kojem obimu.

Spomenute odredbe ne odnose se na cvjećare, pekare, suvenirnice te objekte tradicionalnih i starih obrta, kao ni na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su dio željezničkih i autobusnih stanica i aerodroma, benzinskih pumpi, bolnica, hotela te prostora kulturnih i vjerskih objekata, kao i muzeja, grobalja i parkova prirode.

Podsjećamo, uvođenje neradne nedjelje tema je koja je aktuelizovana još u augustu prošle godine, kada su iz Vlade FBiH stigle najave da bi Vlada na jesen trebala razmatrati prijedlog prednacrta zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH kojim je predviđeno da prodajni objekti budu zatvoreni nedjeljom i u dane praznika.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević pojasnio je ranije da bi se uvođenjem neradne nedjelje na teritoriji cijele Federacije BiH osigurala harmonizacija tržišta, s obzirom na to da je zabrana rada nedjeljom već na snazi u pojedinim jedinicama lokalne samouprave u FBiH.

Tako neki radnici uživaju pravo da ne rade nedjeljom, a drugi moraju raditi. U istoj trgovačkoj firmi u Mostaru ne radite nedjeljom, a u Sarajevu radite nedjeljom. Zato želimo da to uskladimo u cijeloj Federaciji BiH. To je bio i zahtjev Sindikata trgovine. Mi smo prihvatili ovaj zahtjev i dugo smo razgovarali i bio je uključen i Ured za ljudska prava i donijeli smo odluku da se tržište harmonizira. Ili svi radimo, ili svi ne radimo nedjeljom.

Amir Hasičević, 16.12.2023.

Predsjednica Sindikata trgovine BiH Mersiha Beširović istakla je u decembru prošle godine da su i radnici i poslodavci za uvođenje neradne nedjelje te da je zbog konstantnog odljeva radne snage teško napraviti smjene i osigurati jedan slobodan dan koji radnici u ovom sektoru imaju.

Definitivno će ovo biti jedan ogroman iskorak naprijed u smislu regulisanja rada tokom sedmice. Ono što je za nas bitno – omogućavanje radnicima u ovom sektoru, prvenstveno radnicama koje rade u sektoru trgovine, da budu kući vikendom sa svojom djecom koja samo vikendom nisu u školama.

Mersiha Beširović, 16.12.2023.

S druge strane, zastupnik u Predstavničkom domu FBiH Admir Čavalić mišljenja je da bi zabrana rada nedjeljom dovela do kršenja prava radnika i da su zakon “izlobirale pojedine grupe s ciljem lične koristi”. Konkretnije, ranije je istakao da je Nacrt zakona rezultat lobiranja velikih trgovinskih lanaca, naftnih kompanija te religijskih zajednica.

Zakon se odnosi na par desetina radnika koji će svejedno nedjeljom moći raditi u skladištu, čistiti objekte i slično ili, pak, praviti hljeb u pekari, raditi u kladionici, u dragstoru 24 sata i bilo gdje drugo, ali ne i na kasi u trgovini. (…) Također, tu su i neki drugi specijalni lobiji poput naftnog, ali i predstavnika određenih religijskih organizacija koji bi da zakonima narušavaju sekularni karakter naše zemlje. “Ženi je mjesto kod kuće nedjeljom” – javljali su mi direktnim porukama patrijarhalni aktivisti proteklih par mjeseci. Ministarstvo je uslišilo njihove molitve.

Admir Čavalić, 13.12.2023.

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održao je 28. februara 2024. godine sjednicu na kojoj je doneseno nekoliko zaključaka. Između ostalog, raspravljalo se i o Zakonu o unutrašnjoj trgovini. Predsjednik Odbora Admir Čavalić istakao je da je Odbor podržao zahtjev Zakona o unutrašnjoj trgovini, ali uz jedan prijedlog.

Naveli smo da Ministarstvo treba uraditi sveobuhvatnu socioekonomsku analizu u vezi zabrane rada nedjeljom. Tu treba pratiti iskustva susjednih zemalja i zemalja Evrope. To nam treba pripremiti do prijedloga zakona, sad ide nacrt.

Admir Čavalić, 28.2.2024.

Kada je riječ o zemljama u regionu, zabrana rada nedjeljom na snazi je u Hrvatskoj od 1. jula 2023. godine, dok su nadležna tijela u Crnoj Gori još u martu 2019. godine donijela odluku da trgovine više neće raditi nedjeljom i praznicima. U Srbiji se o tome još uvijek vode rasprave.

Podsjećamo, Istinomjer je i u augustu 2023. godine pisao analizu o uvođenju neradne nedjelje.

Na platformi Javna rasprava možete pročitati detaljniju analizu ovog zakona, glasati za ili protiv rješenja koja nudi te postaviti pitanja i dati prijedloge parlamentarcima i parlamentarkama o ovom i drugim zakonima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!