Skupština Srenjobosanskog kantona imenovala novu Vladu koju predvodi SDA

U skladu sa prethodnim najavama predsjednika Kantonalnog odbora SBK SDA, Asima Mekića na sjednici Skupštine SBK koja je održana 15.02.2019. godine imenovana je nova Vlada SBK koju će ponovo predvoditi Tahir Lendo iz SDA.

Nakon što su u Srednjobosanskom kantonu Stranka demokratske akcije (SDA) i stranke okupljene oko HDZ-a BiH, 18.01.2019. godine u Travniku postigle sporazum o formiranju vlasti, predsjednik Kantonalnog odbora SBK SDA i načelnik Opštine Busovača, Asim Mekić izjavio je tada da će u skladu sa dogovorom, do kraja januara biti ispoštovan prvi dio dogovora.

Premijer će najvjerovatnije biti ponovno Tahir Lendo, jer je to čovjek koji je dobro radio u proteklom mandatu i dobio najveći broj glasova. Do kraja ovog mjeseca trebali bismo imati imena ministara i liste za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Asim Mekić, 18.01.2019.

Kako je i najavljeno, 30.01.2019. godine SDA je u ovom kantonu “kandidirala dosadašnjeg premijera SBK, Tahira Lendu za mandatara za sastav nove kantonalne vlade, te imenovala kandidate za tri ministarske pozicije, kao i kandidate za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH”.

Navodeći da su iz centrala svojih stranaka “dobili zeleno svjetlo da idu u ovom pravcu”, Mekić je najavio i naredne korake:

Što se nas tiče, nema nikakvih smetnji da konstituirajuća sjednica Skupštine bude održana već u petak, kako bismo izabrali delegate u Domu naroda. Kada je u pitanju nova vlada, to bi moglo potrajati petnaestak dana jer postoje procedure koje moramo ispoštovati.

Asim Mekić, 30.01.2019.

U skladu sa Mekićevim izjavama, na sjednici Skupštine SBK koja je održana 15.02.2019. godine imenovana je nova Vlada SBK koju će ponovo predvoditi Tahir Lendo iz SDA.

SDA je pored premijerske funkcije dobila i tri ministarstva, dok je koaliciji okupljenoj oko HDZ-a BiH pripalo njih pet.

Ovim Istinomjer obećanje Asima Mekića u vezi imenovanja nove Vlade Srednjobosanskog kantona ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Članovi Predsjedništva BiH ostali dosljedni svojim stavovima

Samo nekoliko dana nakon što je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg 05.12.2018. godine obavijestio javnost u...

Još nije formirano zajedničko operativno tijelo BiH i Turske za pitanja prometa i infrastrukture

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić održao je u maju ove godine bilateralni sastanak s ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske, Mehmetom...Sanacija Rafinerije nafte Brod i dalje na čekanju

Nakon eksplozije u naftnoj rafineriji Brod, koja se dogodila početkom oktobra prošle godine, vlasti Republike Srpske obećale su pomoć kako bi se rafinerija vratila u pogon a radnici zadržali svoja...