Neistina

Zakon krši Džombić, a ne prosvjetari

Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić rekao je da će svi oni direktori škola koji sutra ne organizuju minimum procesa rada biti razriješeni dužnosti.On je poslije današnje sjednice Vlade RS rekao da se zakon mora poštovati, a da je danas 20 odsto škola prekršilo zakon, čime su ugrožena prava djece, prenosi “Glas Srpske”.

(banjalukalive.com, 21.01.2013.)

Komentar:

Prema Članu 2. Zakona o Štrajku RS radnici mogu slobodno da odlučuju o učešću u štrajku te da poslodavac ne može spriječiti radnike da u njemu učestvuju niti smije upotrebljavati prijetnje i prinude radi okončanja štrajka. Kako je Vlada RS odnosno Ministarstvo prosvjete RS zvanično poslodavac direktorima škola u tom entitetu, očito je da je upućivanjem prijetnji Zakon prekršio niko drugi nego premijer Vlade RS Aleksandar Džombić.

Sa druge strane, u istom Zakonu, u članu 11. se navode i javne djelatnosti koje su obavezne ispoštovati minimum procesa rada „koji obezbjeđuje sigurnost ljudi i imovine ili je nezamjenljiv uslov života i rada građana.“ Među deset djelatnosti koje Zakon pominje nigdje nema obrazovanja, stoga i konstatacija o kršenju zakona koju je iznio Aleksandar Džombić nije istinita.

Premijer se u prijetnji koju je u ponedjeljak izrekao u javnosti poziva na Uredbu Vlade RS o obaveznom minimumu procesa rada u obrazovanju, no ako uzmemo u obzir da je ona usvojena nakon što su prosvjetari, ali i ostali javni djelatnici u RS, najavili štrajk zbog smanjenja plata od 10%, opravdano je i pitanje njene zakonitosti koje je postavila predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Naime, Savez sindikata RS najavio je štrajk zbog smanjenja plata od 10% u javnim djelatnostima RS koje je predviđeno u nedavno usvojenom dokumentu Ekonomske politike za 2013. godinu. Nakon što je štrajk najavljen od strane prosvjetara, Vlada RS je usvojila spornu Uredbu kojom se određuje minimum rada.

Iako se s pravom može govoriti o njenoj zakonitosti Sindikati su najavili da će je poštovati, ali se sa druge strane može isto tako reći da je gore navedena izjava premijera Džombića neistinita.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!