Nedosljedno

Džombić: Za plate nema, za automobile ima

Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je danas da ne postoji mogućnost da Vlada promijeni stavove u vezi sa umanjenjem plata budžetskim korisnicima od 10 odsto, jer je Narodna skupština usvojila i Ekonomsku politiku i Budžet za narednu godinu.

(Nezavisne novine, 10.12.2012.)

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić istakao je na sastanku sa predstavnicima kompanije “Fiat automobili Srbija” da su MUP-u Srpske potrebna nova vozila i da bi se njihova nabavka mogla realizovati putem kreditne linije koju Vlada Republike Srpske ima sa Vladom Srbije. On je napomenuo da u budžetu Srpske za narednu godinu nisu planirana sredstva za ove namjene, ali da bi se mogla planirati u narednom periodu ukoliko bi se obezbijedila povoljna finansijska ponuda za nabavku automobila.

(Klix.ba, 10.12.2012.)

Komentar:

I pored burnih reakcija Sindikata RS-a, Skupština ovog entiteta je, početkom mjeseca, usvojila Ekonomsku politiku i Budžet za narednu godinu u kojem je prihvaćeno smanjenje plaća zaposlenim u policiji, prosvjeti, nauci, kulturi, javnoj upravi i pravosuđu za još 10 posto.

Sindikalci su otvoreno najavili da će naredna godina biti godina socijalnog bunta u RS, a premijer RS-a Aleksandar Džombić je ustvrdio kako ne postoji mogućnost da Vlada promjeni stavove u vezi sa smanjenjem plata, s obzirom da je entitetski Budžet za narednu godinu već usvojen. Na ovom mjestu bi svakako trebalo naglasiti da premijer entiteta, kao zvanični predlagač budžeta, ima mogućnost da u saradnji sa ostalim članovima Vlade predloži njegov rebalans, tako da data izjava nije tačna.

Sa druge strane, istog dana kada je dao izjavu o nemogućnosti promjena budžeta, premijer RS-a je, tokom sastanka sa predstavnicima kompanije “Fiat automobile Srbije”, istakao mogućnost planiranja sredstava u budžetu za narednu godinu u svrhu nabavke novih automobile za potrebe MUP-a RS. Pri samom čitanju ove dvije Džombićeve izjave na vidjelo izlazi očigledna nedosljednost, jer ako postoji mogućnost da se planiraju sredstva za automobile, onda bi trebala postojati i mogućnost da Vlada preispita svoje stavove u vezi sa smanjenjem plata – između ostalog i istim tim policajcima koji bi koristili nova vozila.

Očigledna je nedosljednost premijera RS kada govori o jednom istom dokumentu – budžetu Republike Srpske – koji je u prvoj izjavi predstavio kao “gotovu stvar” koja se više ne može mijenjati, pa čak ni da bi se zaustavilo smanjenje plata u javnom sektoru; da bi, u razmaku od nekoliko sati, najavio moguće izmjene istog tog “nepromjenjivog” dokumenta, sa ciljem nabavke novih automobila.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!