Zabrana ulaska kamiona i šlepera u centar Zenice nije se našla na dnevnom redu GV Zenica

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović je na sjednici Gradskog vijeća (GV) Zenica, održanoj početkom juna 2019. godine, najavio da će na dnevni red uvrstiti inicijativu o o zabrani ulaska kamiona i šlepera u centar grada. 

Naime, usljed presumjerenja saobraćaja zbog radova na rekonstrukciji tunela Vranduk došlo je do pojačane frekvencije saobraćaja kroz Zenici, a poseban problem prema riječima gradonačelnika Kasumovića stvaraju kamioni i šleperi koji “uništavaju gradske ulice koje nisu namijenjene za takvo opterećenje”. Kasumović je smatrao da ulazak kamiona, osim oštećenja puteva u centru, dovodi i do oštećenja gradskih šetnica, odnosno granitnih ploča zbog čega je Grad Zenica primoran svake godine ulagati novac za njihovu sanaciju. 

Saobraćanje kamiona i šlepera kroz grad za posljedicu ima oštećenje puteva, čemu se, konačno, jednom treba stati ukraj. Stoga ću već na narednoj redovnoj sjednici uvrstiti to kao tačku dnevnog reda i nadam se da će se donijeti takva odluka.

Fuad Kasumović, 10.06.2019.

Prva naredna redovna sjednica GV Zenica održana je 04. jula. 2019. godine, a kao jedan od prijedloga za tačku dnevnog reda našao se i Prijedlog Odluke o izmjeni dopuni Odluke o organizaciji i sigurnosti saobraćaja na cestama. 

No, prije usvajanja dnevnog reda vijećnica Emina Tufekčić predložila je da se, umjesto kao Prijedlog, pomenuta tačka razmatra u formi Nacrta. Prijedlog vijećnice Tufekčić dobio je podršku 20 članova GV Zenica, ali se sa tim nije složio Kasumović:

Nema nikakve potrebe za Nacrtom. (…) Nigdje u svijetu, uzmite Baščaršiju, nema ulaska kamiona, niti bilo čega. Imaju mala dostavna vozila.

Fuad Kasumović, 04.07.2019.

Kao epilog, nakon kraće rasprave gradonačelnik Kasumović odlučio je da ipak povuče pomenutu tačku sa prijedloga za dnevni red.

Ja ću je povući. Evo ja je povlačim ako hoćete. (…) Evo povlačim tu tačku.

Fuad Kasumović, 04.07.2019.

Ovim Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović za obećanje da će pomenuti prijedlog uvrstiti kao tačku dnevnog reda “već na narednoj redovnoj sjednici” od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

KS: Elektronska naplata i identične karte u javnom gradskom prevozu

Vlada Kantona Sarajevo je 29. marta ove godine, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela zaključak kojim je...

Banja Guber ne počinje sa radom ove godine

Još tokom predizborne kampanje, načelnik Opštine Srebrenica, Mladen Grujičić najavio je obnovu Banje Guber, koja se nalazi na prostoru ove opštine. 2019. godina bit će godina rješavanja...


I Šulića “obavezuje” Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS

Gostujući u emisiji “Novi dan” N1 televizije poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Denis Šulić dotakao se, između ostalog i Rezolucije o zaštiti ustavnog...