Nedosljedno

Za radnike nema, za ministre ima

Nakon svih priča o neophodnim reformama, ukidanju naknada i “opasnom povećavanju” minimalnih plata, Vlada Fadila Novalića sada je sopstvenim ministrima i savjetnicima povećala naknade 250 i 300 puta.

Fadil-Novalić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je u svojm obraćanjima Vladu Federacije BiH više puta nazvao reformskom, te Vladom koja će u svom mandatu morati da pravi “bolne rezove” koji se neće svidjeti svima, ali se moraju provesti.

Tom logikom je, između ostalog, opravdano hitno usvajanje Zakona o radu FBiH u julu 2015. godine. Nekoliko mjeseci nakon usvajanja ovog zakona sindikat i poslodavci su otpočeli pregovore o novim kolektivnim ugovorima, koji su uspješno privedeni kraju u decembru 2015. godine, usaglašavanjem novog teksta Općeg kolektivnog ugovora. Prema ovom tekstu, minimalna plaća bi se povećala sa 370 na 406 KM.

U četvrtak, 14. januara, Vlada FBiH je javnosti saopštila da je utvrdila i u hitnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, a tim povodom Istinomjer je analizirao neke od najavljenih izmjena – onako kako su opisane u zvaničnom saopštenju Vlade FBiH, budući da tekst samog prijedloga nije objavljen. Analiza je potvrdila da je osnovna namjera Vlade FBiH da sveže ruke socijalnim partnerima i dodatno umanji radnička prava u Federaciji BiH, što je uslijedilo kao reakcija na Opći kolektivni ugovor koji su prethodno dogovorili poslodavci i sindikati, a čije je odredbe o najnižoj plaći Novalić nazvao “društveno opasnim” – iako je sam prije pola godine obećavao još veći “minimalac”.

Najava ovakvih izmjena Zakona o radu izazvala je burne reakcije javnosti, pa je, dan nakon sjednice Vlade FBiH, premijer Novalić pokušao opravdati sprječavanje podizanja najniže plaće tako što se ovako osvrnuo na troškove građana:

“Troškovi života u Belgiji su nešto sasvim drugo od troškova života u Njemačkoj. Mi smo u BiH od naša dva najveća trgovca Binga i Konzuma tražili prvih deset stavki u našoj potrošnji. Vjerujte da su tu tri esencijalne životne namirnice, a ostalo su nebitne stvari. Sama činjenica da mi trošimo milijardu KM na mobitele i komunikaciju govori da na to trošimo više nego na hljeb i ulje.”

Fadil Novalić, klix.ba, 15.01.2016.

Osim što je za “analizu” potrošnje građana_ki umjesto zvaničnih statističkih podataka upotrijebio podatke dva trgovačka lanca, u komentaru svoje izjave premijer je otišao još dalje i izjavio:

“Građani FBiH žive dobro. Šta više, rasipaju se.”

Fadil Novalić, N1, 19.01.2016.

Nakon manje od mjesec dana od ovih izjava Vlada Federacije BiH je usvojila uredbu kojom se članovima Vlade i njihovim savjetnicima povećava naknada za odvojeni život sa jedne konvertibilne marke na 250 konvertibilnih maraka, odnosno sa 1 KM na 300 KM.

Ovim potezom je Novalić jasno pokazao da mu nije problem povećati davanja za ionako privilegovane kategorije zaposlenih, dok mu je problem povećanje davanja za kategorije stanovništva koje jedva sastavljaju “kraj s krajem”.

Istinomjer mu za ovaj katastrofalni potez Vlade FBiH daje ocjenu nedosljedno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!