Nedosljedno

Novalić obećao rast minimalca na 500 KM, a sad ne da ni 420!

Fadil-NovalicVlada Federacije BiH, na čijem čelu se nalazi premijer Fadil Novalić, ovlastila je Ministarstvo za rad i socijalnu politiku da Ustavnom sudu FBiH podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti prijedloga kolektivnog ugovora kojeg su izdogovarali poslodavci i sindikati.

Najproblematičnija stavka prijedloga kolektivnog ugovora je, prema Novaliću, dogovoreno povećanje minimalne plate u FBiH sa 380 na 420 KM. On je, nakon što je Vlada FBiH donijela ovu odluku, izjavio sljedeće:

“Svako povećanje minimalca veće od 3 posto je društveno opasno. Zadnje povećanje za pet posto iz 2013. dovelo je do pada prihoda u FBiH. Mi ovdje imamo 12,8”.

Nejasno je kako je premijer došao do cifre od 12,8%, budući da je povećanje sa 380 KM na 420 KM jednako povećanju od 10,5%, no i ako zanemarimo tu činjenicu, Novalićeva izjava ostaje problematična.

Novalić je, čini se, zaboravio sopstvene riječi izgovorene u Dnevniku televizije N1 krajem jula 2015. godine, kada je na pitanje “Kako ćemo definirati najniže plaće?” dao sljedeći odgovor:

“Intencija je da se povećaju na 450 – 500 KM u dogovoru sa poslodavcem. Godinama su stajale od 350 do 370 KM, u zavisnosti od kantona.”

Dakle, Novaliću je, u vrijeme kada je pokušavao opravdati ekspresno usvajanje Zakona o radu FBiH, bilo sasvim prihvatljivo da kaže kako se planira povećanje minimalca na 450-500 KM, što bi u procentima iznosil od 18,4% do 31,5%. Prije pola godine, ne samo da ovakvo povećanje minimalne plate nije karakterisao kao društveno opasno, već ga je najavljivao kao budući potez svoje Vlade.

Za svoju izjavu o “društvenoj opasnosti” od povećanja “minimalca” na 420 KM, premijer Federacije BiH Fadil Novalić od Istinomjera stoga dobija ocjenu nedosljedno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!