Neistina

Za Novalića BiH “dejtonska tvorevina”

Komentarišući mogući ishod izbora u SAD-u, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić je, govoreći o vanjskoj politici Amerike u kontekstu BiH, iznio i jednu potpuno netačnu tvrdnju.

Foto: Hayat

Naime, Novalić je ustvrdio da je “BiH nastala aktivnošću SAD-a”, dodavši uz to i da je “dejtonska tvorevina”.

Stoji jedna činjenica da je BiH nastala aktivnošću SAD-a u Daytonu i da je ovo dejtonska tvorevina, kako god to, jel, tako zvučalo, i da na određen način Amerika svoja djela, koja u prošlosti, koja stvori, koje nastane kao posljedica njegog angažmana ne napušta.

Fadil Novalić, 4. novembar 2020.

Već prvi član Ustava BiH, odnosno njegova tačka 1. koja definiše kontinuitet postojanja glasi:

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

Ustav BiH, Član I, Tačka 1

Istinomjer je podsjećamo i ranije ocjenjivao slične tvrdnje, a koje su dolazile većinom od zvaničnika iz Republike Srpske. Jedan od primjera je ocjena data nakon što je NSRS usvojila zaključke u vezi, kako je navedeno, “Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske”, kada smo se bavili jednim od zaključaka u kojem se tvrdilo da je “Bosna i Hercegovina nastala Dejtonskim sporazumom prema kojem je sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH”.

S obzirom na to da sam Ustav BiH već na samom početku jasno demantuje tvrdnju Fadila Novalića da je BiH nastala aktivnošću SAD-a u Daytonu i da je dejtonska tvorevina, Istinomjer ovu njegovu izjavu ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!