Neispunjeno

Vrtić u Ilićki još nije spreman za upotrebu

Krajem 2017. godine tadašnji ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija i aktuelni gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Siniša Milić potpisali su sporazum o izgradnji vrtića u brčanskom naselju Ilićka.

Na dan postavljanja kamena temeljca za vrtić u Ilićki, 02.10. 2018. godine, prvi čovjek Distrikta Brčko izjavio je da se nada da će do sredine 2019. godine vrtić biti stavljen u funkciju, ali je to obećanje ostalo neispunjeno na šta se Istinomjer imao priliku osvrnuti.

Nakon toga, polovinom maja 2019. godine gradonačelnik Milić rekao je da će “objekat za potpunu upotrebu biti spreman, zavisno od zakonskih procedura, u najgorem slučaju do početka 2020. godine, ako ne i prije”.

Vrtić je kapaciteta negdje oko stotinu djece. Radi se o jednom veoma savremenom objektu u čijoj unutrašnjosti bi uz ostale sadržaje trebala da bude smještena i jedna od ovih centralnih kuhinja za spremanje hrane mališanima.

Siniša Milić, 14. maj 2020.

Međutim, da krajem 2019. godine radovi na vrtiću u Ilićki nisu bili okončani svjedoči i gradonačelnikova izjava prilikom posjete vrtiću “Naša djeca” u brčanskom naselju Kolobara koja datira od 27. 12. 2019. godine:

Obdanište u naselju Ilićka privodimo kraju, a planiramo i izgradnju dodatna dva.

Siniša Milić, 27. decembra 2019.

Iako je po riječima predsjednika Mjesne zajednice Ilićka, Damjana Dundžića “zgrada vrtića završena, a sam projekt je u završnoj fazi”, vanjsko uređenje prostora ispred objekta vrtića u naselju Ilićka još uvijek nije okončano.

S tim u vezi, 03. 01. 2020. godine poništen je postupak javne nabavke izvođenja radova za potrebe Kancelarije za upravljanje javnom imovinom Vlade Brčko distrikta BiH – Dječiji vrtić u naselju Ilićka koji se upravo odnosio na LOT 2 – vanjsko uređenje prostora ispred objekta dječjeg vrtića u naselju Ilićka.

Ovim Istinomjer obećanju gradonačelnika Siniše Milića da će vrtić u Ilićki za potpunu upotrebu biti spreman krajem 2019. godine, a u najgorem slučaju početkom 2020. godine, daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!