Vrtić u brčanskom naselju Ilićka nije otvoren do sredine 2019. godine

Još krajem 2017. godine tadašnji ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija i aktuelni gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Siniša Milić potpisali su sporazum o izgradnji dječijeg vrtića u brčanskom naselju Ilićka.

Za implementaciju pomenutog projekta Vlada Republike Srbije izdvojila je pola miliona eura, a gradonačelnik Milić je tom prilikom najavio skori početak gradnje vrtića “nakon što distrikt dobije potrebne dozvole za gradnju”.

Na dan postavljanja kamena temeljca za vrtić u Ilićki 02.10.2018. godine, prvi čovjek Distrikta Brčko izjavio je da se nada da će do sredine 2019. godine obdanište biti stavljeno u funkciju:

Nedostajaće manji dio sredstava koje ćemo mi budžetirati za vanjsko uređenje, ali nadam se da ćemo sredinom naredne godine ovo obdanište staviti u funkciju. Republika Srbija je ova sredstva donirala, a objekte će koristiti svi građani. Ovo su javni objekti.

Siniša Milić, 02.10.2018.

Međutim, pored toga što je polovinom maja 2019. godine Milić obavijestio javnost da je “građevinski dio radova, kada je u pitanju obdanište u Ilićki završen, a izvođač radova na vrijeme i dosta kvalitetno obavio svoj dio posla”, za razliku od prvobitne najave, tom prilikom dodao je i da će “objekat za poptunu upotrebu biti spreman, zavisno od zakonskih procedura, u najgorem slučaju do početka 2020 godine, ako ne i prije”.

Iako je mjesec avgust na izmaku, 365 djece u Brčkom, kako se navodi, još uvijek pored ostalog čeka da novi vrtić u naselju Ilićka bude stavljen u funkciju. 

Ovim Istinomjer prvobitno obećanje gradonačelnika Distrikta Brčko, Siniše Milića u vezi stavljanja pomenutog objekta u funkciju do sredine 2019. godine ocjenjuje neispunjenim, te ćemo pratiti da li će novi rok za otvaranje vrtića u Ilićki biti ispoštovan.

(Istinomjer.ba)

Izrada Strategije za mlade u FBiH i dalje na čekanju

Zastupnici/ce u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH) podržali su u junu ove godine inicijativu...

Još jedna najava “jasnog pogleda u budućnost”

Tokom posjete Kantonalnom odboru HDZ-a BiH Tuzla, predsjednik te političke partije i trenutni predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dragan Čović ponovo je izrazio optimizam kada su...Privodi se kraju projektovanje gasovoda “Južna interkonekcija”?

Iz preduzeća BH Gas nedavno je saopćeno da je u toku izrada idejnog rješenja za dugo najavljivani projekat “Južna interkonekcija”, odnosno gasovod koji će povezati Hrvatsku i BiH, odnosno preduzeća...