Ispunjeno sa zakašnjenjem

Brčko: Obilaznica oko grada puštena u promet

Proteklih dana u Brčkom je konačno puštena u promet obilaznica oko grada, a prema tvrdnji lokalnih vlasti ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji je do sada realizovan.

 

Iako obilaznica još uvijek čeka na tehnički prijem, gradonačelnik Brčko distrikta, Siniša Milić i direktor Javnog preduzeća “Putevi Brčko”, Miroslav Miškić smatraju da je pitanje javnog interesa da nova obilaznica bude u funkciji. Prema njihovim riječima saobraćaj je “potpuno siguran” i “nadzor je dao pozitivan izvještaj”, a “obavljene su i sve kontrole” prije puštanja u promet obilaznice.

Riječ je o odluci kojom se čuva javni interes budući da jamstveni rok teče, tranzitni promet se odvija kroz grad, a teški teretni promet prolazi pored Prve i Pete osnovne škole. Što se tiče tehničkog prijama, naravno da je najveća kočnica Zakon o javnim nabavama, koji je kao jedno loše rješenje okarakteriziran i od Evropske komisije, koja je razmatrala Izvještaj o napretku BiH. Uz one koji su na neki način pretplaćeni ulagati žalbe na sve ono što se radi po Zakonu o javnim nabavkama, nisam siguran da komisija za tehnički prijam može biti izabrano u naredna tri do četiri mjeseca.

Siniša Milić, Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, 12.07.2019.

Podsjećamo, u septembru prošle godine gradonačelnik Milić je rekao da bi ova obilaznica trebala biti puštena u promet do sredine maja 2019. godine, a s ciljem izmještanja tranzitnog prometa s postojeće magistralne ceste koja je do sada prolazila kroz centar grada.

Ostaje nam rješavanje još nekih sitnih problema, a jedan od njih je osiguranje priključenja na obilaznicu u istočnom dijelu Distrikta, odnosno sela od Gredica do Potočara koja nemaju vezu s obilaznicom, i ostaje nam da po završetku ovoga projekta krenemo u rješavanje i tog problema.

Siniša Milić, Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, 28.09.2018.

Obzirom da je obilaznica puštena u promet sa zakašnjenjem od dva mjeseca, gradonačelnik Milić od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno sa zakašnjenjem.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!