Nedosljedno

Vrijede li naredbe Federalnog štaba CZ za Fadila Novalića?

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić došao je 28. aprila na sjednicu Doma naroda FBiH bez obavezne zaštitne maske. O tome svjedoči fotografija snimljena tokom njegovog obraćanja delegatima ovog doma, objavljena na portalu N1 televizije, koja je i direktno prenosila dio pomenute sjednice.

Podsjećamo, Federalni štab Civilne zaštite donio je 29. marta Naredbu o zabrani kretanja građana u novom periodu od 05:00 do 20:00 sati u kojoj je sadržana i naredba za “obavezno poštovanje epidemiološko – zaštitnih mjera na javnim površinama” kao i poštovanje “socijalne distance od najmanje 1,5 metar”.

Naređuje se zabrana kretanja građana na području Federacije Bosne i Hercegovine od 20:00 do 5:00 sati. Građani na ulici – javnim površinama moraju poštovati epidemiološko – zaštitne mjere (maska, pamučna traka, šal i slično) i socijalnu distancu najmanje 1,5 metar. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.

Naredba, Federalni štab Civilne zaštite, 29. mart 2020.

Za premijera FBiH, Fadila Novalića nošenje maske ispostavilo se problematičnim i prije donošenja Naredbe od 29. marta, o čemu je svjedočila javnost koja je uživo pratila prenos konferencije 23. marta ove godine.

Gaf premijera Novalića postao je veoma brzo viralan u državi i regiji, a da je za njega nošenje zaštitne maske i dalje problematično Novalić je pokazao i na sam dan donošenja Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, prošetavši Vilsonovim šetalištem u Sarajevu bez propisane zaštite.

Istinomjer se poštovanjem pomenute naredbe od strane dužnosnika u FBiH bavio još prije mjesec dana.

S obzirom na to da Fadil Novalić tokom sjednice Doma naroda P FBiH 28. aprila nije nosio zaštitnu opremu, Istinomer će njegov stav po pitanju poštivanja mjera Federalnog štaba Civilne zaštite ocijeniti nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!