Neistina

Vožnju vozom Sarajevo – Ploče mogli smo vidjeti prije osam i po godina

Obraćajući se javnosti na pres-konferenciji nakon ponovnog uspostavljanja linije voza na relaciji Sarajevo – Ploče, federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da ova vožnja “nije odavno mogla biti viđena na našim prugama, zadnjih 30 godina”.

Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH

Ova vožnja južnom prugom, kako je mi zovemo, Sarajevo – Ploče, nije mogla odavno biti viđena na našim prugama, možda zadnjih 30 godina, i to je vožnja, jedna od najzanimljivijih pruga u Evropi, ali i u svijetu.

Fadil Novalić, 1.7.2022.

Na službenoj web stranici Vlade Federacije BiH, u objavljenoj vijesti o ovoj putničkoj liniji, jasno je navedeno da se ona uspostavlja “nakon gotovo deset godina prekida.”

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić jutros je, s direktorom JP Željeznice Federacije BiH Enisom Džafićem, prisustvovao zvaničnom početku međunarodne putničke željezničke linije Sarajevo – Ploče, koja je uspostavljena nakon gotovo deset godina prekida. Talgo voz će na liniji Sarajevo – Ploče – Sarajevo saobraćati od danas do 11. septembra petkom, subotom i nedjeljom.

Vlada FBiH, 1.7.2022.

Informacija o vremenskom razmaku je na web stranici Željeznica FBiH još jasnije precizirana, pa se tako navodi da se linija uspostavlja “nakon osam i po godina”.

Postigli smo dogovor sa Hrvatskim željeznicama i ponovo, nakon osam i po godina, uvodimo liniju Sarajevo – Ploče – Sarajevo. Željeznice FBiH su kičma razvoja bh. privrede, i pored rekorda koje bilježimo u teretnom saobraćaju, od izuzetne je važnosti održavanje postojećih i vraćanje novih linija u domaćem i međunarodnom putničkom saobraćaju.

Željeznice FBiH

Prema informaciji dostupnoj u medijima, ova je linija ukinuta u decembru 2013. godine, nakon što je kolodvor u Metkoviću izgubio status graničnog prelaza.

Shodno navedenim informacijama na službenoj stranici Vlade FBiH te informacijama dostupnim na službenoj stranici Željeznica FBiH, Istinomjer izjavu Fadila Novalića da vožnja na relaciji Sarajevo – Ploče nije mogla biti viđena “zadnjih 30 godina” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!