Djelimično ispunjeno

U Vladi TK se obavezali da neće zapošljavati bliske srodnike

Na 14. redovnoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona, održanoj 27. aprila 2021. godine, donesena je odluka o obvezivanju članova Vlade TK u vezi sa zapošljavanjem u kantonalnim organima i institucijama.

FOTO: TIP

Ovakav korak je u svom ekspozeu najavio i premijer tog kantona Kadrija Hodžić nakon stupanja na ovu funkciju u januaru 2021. godine, kao stavku unutar “institucionalnih mehanizama za sprečavanje prostora za nastanak svih koruptivnih radnji”:

Saglasno evropskim konvencijama, Mehanizam za sprečavanje nepotizma i stranačkog zapošljavanju u organima uprave i ostalim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač Tuzlanski kanton. Javne institucije moraju zapošljavati osobe koje su najbolje kvalificirane!

Ekspoze premijera TK, 26. 1. 2021.

Donošenjem ove odluke, članovi Vlade TK su “obavezani da za vrijeme trajanja svog mandata, radi potpunijeg ostvarenja načela nepristranosti i sprečavanja nepotizma, neće vršiti zapošljavanje bliskih srodnika u pravoj liniji ili pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva, bračnih, vanbračnih drugova, te tazbinskih srodnika do drugog stepena u kantonalnim organima uprave i drugim kantonalnim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač Tuzlanski kanton.

Tekst odluke o obvezivanju članova Vlade TK u vezi sa zapošljavanjem u kantonalnim organima i institucijama objavio je i ministar obrazovanja i nauke u Vladi TK Elvis Baraković na svom Facebook profilu.

Prema riječima premijera Hodžića, ovim činom napravljen je simboličan korak u borbi protiv korupcije:

Ovo je prvi korak, simboličan, ka razbijanju najveće pošasti bh. društva, korupcije. Pošasti koja zarobljava državu, institucije, nagriza demokratiju. Koja ograničava pravedan odgovor na stanje COVID-19. Mi smo u BiH suočeni sa najvećim zlom… Svi dosadašnji pomaci nisu uslovili rezultate, zato što BiH od 2012. godine nazaduje. Mi smo na samom dnu ljestvice. Shodno obećanjima koje smo dali kada smo dolazili na vlast, počeli smo sa radikalnom promjenom stava u vlasti prema korupciji. Mi sada donosimo mali korak nakon čega više ništa neće biti isto.

Kadrija Hodžić, 28. 4. 2021.

Shodno navedenom, odnosno činjenici da je Kadrija Hodžić u svom ekspozeu najavio uspostavu mehanizma “za sprečavanje nepotizma i stranačkog zapošljavanju u organima uprave i ostalim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač TK”, a donešenom odlukom se članovi kantonalne Vlade obavezuju da oni neće zapošljavati bliske srodnike, Istinomjer ovo obećanje premijera TK ocjenjuje djelimično ispunjenim.

Napomena: Odluka koju je Vlada TK donijela odnosi se samo na 12 članova Vlade, a ne na sve zaposlene “u organima uprave i ostalim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač Tuzlanski kanton”, kako je navedeno u ekspozeu premijera, a što je Istinomjeru sugerisano od strane čitateljice nakon objave teksta. Iz tog razloga, ocjena obećanja Kadrije Hodžića je 30. 4. 2021. godine iz ispunjenog korigovana u djelimično ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!