Ispunjeno

Vlada RS odgovorila na dodatna pitanja iz Upitnika EK

Nakon što je Bosna i Hercegovina predala odgovore na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije (EK), u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, 20. juna ove godine BiH je dobila i 655 dodatnih pitanja, na koja bi trebala odgovoriti u roku od tri mjeseca.

Jednu od rijetkih izjava bh. političkih zvaničnika, vezano za dodatna pitanja i dostavljanje skorog odgovora na ista, tada je dala predsjednice Vlade RS-a, Željka Cvijanović u kojoj je izjavila da će odgovori biti upućeni uskoro.

Moja očekivanja su da će dodatna pitanja u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU dobiti uskoro svoj odgovor i da se poslije toga bar može ući u proces da čekamo neko mišljenje koje bi trebalo da bude pozitivno.

Željka Cvijanović, 28.06.2018

Početkom jula ove godine direktor Direkcije za evropske integracije BiH, Edin Dilberović rekao je da je počeo proces odgovaranja na 655 dodatnih pitanja.

Cjelokupan proces počeo je još krajem prošle sedmice. Institucije su dobile pristupne podatke i neke su počele sa pripremom doprinosa.

Edin Dilberović, 04.07.2018.

Odgovarajući na pitanje da li će rok od tri mjeseca biti ispoštovan, te da li će ovaj put BiH stići uputiti dokumentaciju na vrijeme, iz Direkcije za evropske integracije (DEI) nedavno je odgovoreno sljedeće:

Odgovor na ovo pitanje niko pouzdano ne može dati.

Marina Kavaz-Siručić, glasnogovornica DEI BiH, 06.08.2018.

Vlada FBiH nije se glašavala po pitanju rokova za dostavljanje odgovora na dodatna pitanja, dok se Vijeće ministara BiH na svojoj posljednjoj održanoj sjednici 1. augusta ove godine, tek upoznalo “sa informacijom o dodatnim pitanjima iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.”

Od započinjanja procesa odgovaranja na dodatna pitanja, i dostavljanja materijala institucijama od strane DEI, prošlo je nešto više od mjesec dana, a do sada je jedino Vlada RS odgovorila na dodatna pitanja EK.

Nakon nedavno održane 189. sjednice Vlade Republike Srpske, saopšteno je da je Vlada RS-a usaglasla odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika te da je započet proces tehničke finalizacije i prevođenje odgovora na dodatna pitanja EK.

Vlada Republike Srpske je saglasna sa odgovorima na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za 6 poglavlja i Ekonomske kriterijume, koja se nalaze u prilogu informacije i čine njen sastavni dio. Riječ je o sljedećim poglavljima: Poglavlje 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj (8 odgovora), Poglavlje 12 – Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika (18 odgovora), Poglavlje 13 – Ribarstvo (11 odgovora), Poglavlje 20 – Preduzetnička i industrijska politika (20 odgovora), Poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost (23 odgovora), Poglavlje 26 – Obrazovanje i kultura (11 odgovora), Radna grupa – Ekonomski kriterijumi (32 odgovora).

Saopćenje Vlade RS, 09.08.2018.

Obzirom da je Vlada RS u predviđenom roku odgovorila na dodatna pitanja EK, od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

Istinomjer će pratiti da li će Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH u zadanom roku, odnosno do 20. septembra ove godine odgovoriti na dodatna pitanja EK.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!