Analize

Vlada RS još uvijek bez ispunjenih obećanja u oblasti zdravstva

Oblast zdravstva jedna je od onih za koju je Vlada Republike Srpske dala jednocifren broj obećanja, svega njih sedam. Nakon tri godine mandata, na samo dva je zabilježen progres u ispunjenju, četiri su ocijenjena kao nezapočeta, dok je obećanje o preseljenju hirurgije u Banjaluci ocijenjeno kao neutemeljeno.

Vlada Republike Srpske, u tri godine mandata, u kategoriji zdravstva vršila je aktivnosti jedino na obećanjima koja se tiču izgradnje bolnice u Doboju i opremanja bolnice u Foči, te su oba dobila ocjenu u progresu.

Tokom posjete ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića gradilištu dobojske bolnice u septembru 2021. godine, navedeno je da se gruba građevinska faza radova na konstrukciji novog objekta Bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju privodi kraju, te da su započele mašinske instalacije u unutrašnjosti.

Ministarstvo kontinuirano prati sve aktivnosti na izgradnji, dok je predviđanje kineskih partnera da će objekat biti završen i opremljen prije predviđenog roka, odnosno decembra naredne godine.

Grad Doboj, 17.9.2021.

Kada je u pitanju opremanje bolnice u Foči, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić je u junu 2021. godine zvanično otvorio angio salu u Univerzitetskoj bolnici Foča – savremeni centar za dijagnostiku i liječenje srčanih i oboljenja krvnih sudova, u kojem će se, kako je saopćeno, “primjenjivati sva raspoloživa dostignuća u oblasti interventne kardiologije, a u koji je Vlada Srpske uložila više od dva miliona maraka”.

Narednog mjeseca, za liječenje pacijenata/ica od moždanog udara i ostalih neuroloških oboljenja, očnih i bolesti uha, grla i nosa i psihijatrijskih bolesnika, u Univerzitetskoj bolnici Foča opremljena je zgrada sa savremenom terapijskom i dijagnostičkom opremom. U ovoj etapi projekta “Modernizacije Univerzitetske bolnice Foča”, za koji je, kako stoji na zvaničnoj stranici Univerzitetske bolnice, Vlada Republike Srpske obezbijedila više od 16 miliona maraka, rekonstruisano je i opremljeno 1.500 metara kvadratnih bolničkog i ostatak administrativnog i tehničkog prostora.

S druge strane, obećanje o izgradnji bolnice u Trebinju još uvijek ima ocjenu nezapočeto, a gradonačelnik ovog grada Mirko Ćurić najavio je početak radova tek za početak 2022. godine. Osim ovog obećanja, Vlada Republike Srpske nije vršila aktivnosti ni na smjeni načelnika zdravstvenih ustanova koji posluju sa gubitkom, kao ni na obećanjima vezanim za listu čekanja za operacije i dijagnostiku, te profesionalno upravljanje u zdravstvu i eliminisanje stranačkog kadra.

Za kraj, obećanje o preseljenju hirurgije u Banjaluci ocijenjeno je kao neutemeljeno s obzirom na to da se preseljenje svih hirurških klinika sa lokacije u centru grada na Paprikovac i puštanje u rad Sjevernog krila UKC-a desilo u septembru 2018. godine, prije održavanja Općih izbora 2018. godine i formiranja vlasti za mandatni period 2018-2022.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!