Ispunjeno većim dijelom

Izgradnja nove bolnice u Doboju

Partije: SNSD | Oblasti: Zdravstvo

Bit će uloženo 80 miliona KM u izgradnju nove bolnice u Doboju.

Obrazloženje

Obećanje je tokom mandata Vlade Republike Srpske ispunjeno većim dijelom.

Izvor: Predizborni skup - Pod zastavom Srpske, Doboj

U augustu 2022. godine saopćeno je da su u toku građevinsko-zanatski radovi na spoljnom uređenju, spoljašnjoj hidrantskoj mreži i oborinskoj i fekalnoj kanalizaciji s oko 150 radnika na gradilištu.

FOTO: Facebook/Boris Jerinić – Gradonačelnik Doboja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor kompanije China Sinopharm International Company Li Kan potpisali su 14.3.2019. ugovor o izgradnji i opremanju nove zgrade bolnice u Doboju, ukupne vrijednosti 88.568.717 KM bez PDV-a. Sredinom tog mjeseca postavljen je i kamen temeljac za izgradnju nove bolnice “Sveti apostol Luka” u ovom gradu.

“Zdravstveni radnici moći će da pokažu sva svoja znanja koristeći najsavremeniju tehnologiju i opremu. Gradnjom ove bolnice zdravstveni sektor ne zaustavlja investicije. Gradićemo bolnice u Zvorniku, Foči i Gradišci…”, izjavio je tom prilikom predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Izgradnja nove bolnice “Sveti apostol Luka”, čiji je implementator China Sinopharm International Company, počela je 15. januara 2020. godine.

Krajem novembra te godine saopćeno je da je pri kraju prva te da uskoro počinje druga faza izgradnje nove dobojske bolnice.

Nakon potpisa ugovora, praćenje realizacije projekta preuzeo je Tim za implementaciju imenovan od strane Vlade Republike Srpske, kao i Tim za nadzor, ispred Republičke direkcije za obnovu i razvoj. Kao što se iz samog ugovora moglo i vidjeti, projekat ima tri faze: prva je projektovanje, druga izgradnja i treća opremanje. Iako naši građani nisu mogli da vide mašine na terenu, na projektu se intezivno radilo u onom dijelu koji za njih nije vidljiv, ali moram da naglasim da je na sam projekat uticala i pandemija koronavirusa. Ova faza zahtijevala je usaglašavanje stavova sa izvođačem radova, kako bi što kvalitetnije uradili glavni projekat.

Mladen Gajić, direktor JZU Bolnica “Sveti apostol Luka“, 30.11.2020.

Tokom posjete ministra Šeranića gradilištu u septembru 2021. godine navedeno je da se gruba građevinska faza radova na konstrukciji novog objekta bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju privodi kraju te da su započele mašinske instalacije u unutrašnjosti.  

Ministarstvo kontinuirano prati sve aktivnosti na izgradnji, dok je predviđanje kineskih partnera da će objekat biti završen i opremljen prije predviđenog roka, odnosno decembra naredne godine. 

Grad Doboj, 17.9.2021.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i ambasador Kine u BiH Ji Ping obišli su 4.8.2022. godine radove na izgradnji novog objekta bolnice u Doboju i “ocijenili da se izgradnja odvija predviđenom dinamikom”.

Tokom obilaska gradilišta, kako je saopćio Jerinić putem Facebook stranice, ambasador Ji Ping izrazio je zadovoljstvo dinamikom i kvalitetom izvođenja radova, “uvjerivši se da će nova regionalna bolnica biti najsavremenija u regionu”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!