Djelimično ispunjeno

Opremanje bolnice u Foči

Partije: SNSD | Oblasti: Zdravstvo

15 miliona KM ide u opremanje fočanske bolnice.

Izvor: Predizborni skup – Pod zastavom Srpske

Do sredine 2022. godine u okviru projekta modernizacije Univerzitetske bolnice Foča završeni su objekti neurologije, onkologije, angio-sala i četvrti sprat centralnog bloka, a preostalo je da se okončaju radovi na operacionom bloku te rekonstrukcija kardiologije.

Foto: UB Foča
Foto: UB Foča

U Univerzitetskoj bolnici Foča 18. oktobra 2019. godine pušten je u rad CT aparat, vrijednosti milion i po maraka, koji je nabavljen u okviru projekta modernizacija ove ustanove. Za ovaj projekat, koji podrazumijeva rekonstrukciju i dogradnju centralnog objekta, nabavku nove opreme i adaptaciju nove poliklinike, Vlada Republike Srpske (RS) izdvojila je 16,3 miliona KM, Tom prilikom ministar zdravstva RS Alen Šeranić rekao je da “projekat teče dobrom dinamikom i da je modernizacija posebno važna za proces obrazovanja na Medicinskom fakultetu”.

Podsjećamo, u januaru 2019. godine raspisan je tender za realizaciju projekta “Modernizacija JZU Univerzitetske bolnice u Foči”. Procijenjena ukupna vrijednost ugovora (bez PDV-a) o rekonstrukciji i dogradnji centralnog objekta “B” i nabavka opreme iznosila je 14.406.519,90 KM.

Tokom 2020. godine u ovoj ustanovi ozvaničen je početak rada poliklinike s više od dvadeset specijalističkih ambulanti i savremenom opremom, koja je, kako je saopćeno, “dio velikog projekta modernizacije i dogradnje ove zdravstvene ustanove, vrijednog 16,3 miliona maraka, koji je finansirala Vlada RS”. U prisustvu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i ministra Šeranića ozvaničen je i početak rada laboratorije za testiranje na prisustvo virusa SARS-CoV-2.

Nastojali smo da tokom pandemije pratimo struku i u proteklih više od dva mjeseca u zdravstveni sistem RS uložili smo preko stotinu miliona maraka. Veliki posao radimo u Foči, a namjera nam je da ova bolnica skupa sa Univerzitetskim kliničkim centrom u Banja Luci postane nosilac zdravstvenog sistema Srpske. Uz sva ova ulaganja bolnica u Foči to i praktično postaje.
Premijer Republike Srpske Radovan Višković, 15.5.2020.

U junu 2021. godine ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić zvanično je otvorio angio-salu u Univerzitetskoj bolnici Foča – savremeni centar za dijagnostiku i liječenje srčanih i oboljenja krvnih sudova, u kojem će se, kako je saopćeno, “primjenjivati sva raspoloživa dostignuća u oblasti intervnetne kardiologije, a u koji je Vlada Srpske uložila više od dva miliona maraka”. 

Narednog je mjeseca za liječenje pacijenata/tkinja od moždanog udara i ostalih neuroloških oboljenja, očnih i bolesti uha, grla i nosa i psihijatrijskih bolesnika u Univerziteskoj bolnici Foča opremljena je zgrada sa savremenom terapijskom i dijagnostičkom opremom. U ovoj etapi projekta “Modernizacija Univerzitetske bolnice Foča” rekonstruisano je i opremljeno 1.500 metara kvadratnih bolničkog i ostatak administrativnog i tehničkog prostora.

Ministar Šeranić je 24. jula 2022. godine posjetio ovu zdravstvenu ustanovu, u kojoj je u toku bila izgradnja zgrade hirurgije i intenzivne njege, koja je rekonstruisana i opremljena u okviru projekta modernizacije.

Do kraja juna 2022. godine, u okviru projekta modernizacije fočanske bolnice, završeni su objekti neurologije, onkologije, angio-sala i četvrti sprat centralnog bloka. Nastavljaju se radovi na operacionom bloku, nakon čega će biti rekonstruisana i kardiologija. Time bi, prema riječima resornog ministra, trogodišnji radovi bili privedeni kraju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!