U progresu

Opremanje Bolnice u Foči

Partije: SNSD | Oblasti: Zdravstvo

15 miliona KM ide u opremanje Fočanske bolnice.

Obrazloženje

U toku tri godine mandata Vlade RS vršene su značajne aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Predizborni skup – Pod zastavom Srpske

U Univerzitetskoj bolnici Foča, 15.5.2020. godine, ozvaničen je početak rada poliklinike sa više od dvadeset specijalističkih ambulanti i savremenom opremom koji je, kako je saopćeno, “dio velikog projekta modernizacije i dogradnje ove zdravstvene ustanove, vrijednog 16,3 miliona maraka koji je finansirala Vlada RS”. U prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, premijera Srpske Radovana Viškovića, te ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića ozvaničen je i početak rada laboratorije za testiranje na prisustvo virusa korona.

Nastojali smo da tokom pandemije pratimo struku i u proteklih više od dva mjeseca u zdravstveni sistem RS uložili smo preko stotinu miliona maraka. Veliki posao radimo u Foči , a namjera nam je da ova bolnica skupa sa Univerzitetskim kliničkim centrom u Banja Luci postane nosilac zdravstvenog sistema Srpske. Uz sva ova ulaganja bolnica u Foči to i praktično postaje.
Radovan Višković, premijer Republike Srpske, 15.05.2020.

Smatramo ovu bolnicu strateškim mjestom za Srpsku, tako se ponašamo prema tome, a to ćemo ubuduće nastaviti. Gradimo jedan novi ambijent ovdje, drago mi je što sam danas čuo da je ova bolnica po strukturi starosti najmlađa u Srpskoj i to je najvažnije.  Čekaju nas novi izazovi i projekti i mi ćemo ih podržati. Raduje me da je bolnica u Folči dobila i savremenu laboratoriju za testiranje.

Milorad Dodik, 15.05.2020.

U Univerzitetskoj bolnici Foča 18.10.2019. godine pušten u rad “CT aparat, vrijednosti milion i po maraka”. Ovaj aparat nabavljen je u okviru projekta modernizacija ove ustanove za koji je Vlada Republike Srpske izdvojila 16,3 miliona KM, a podrazumijeva rekonstrukciju i dogradnju centralnog objekta, nabavku nove opreme i adaptaciju nove Poliklinike.

Tom prilikom je ministar zdravstva RS, Alen Šeranić rekao da “projekat teče dobrom dinamikom i da je modernizacija posebno važna za proces obrazovanja na Medicinskom fakultetu”.

Podsjećamo, u januaru 2019. godine raspisan je tender za realizaciju projekta “Modernizacija JZU Univerzitetske bolnice u Foči”. Procijenjena ukupna vrijednost ugovora (bez PDV-a) o rekonstrukciji i dogradnji centralnog objekta “B” i nabavka opreme je 14.406.519,90 KM.

Do sada je na objektu bolnice uspješno završen projekat energetske efikasnosti, kojim su svi paviljoni dobili novu fasadu sa termoizolacijom, spoljnu stolariju i novi sistem grijanja, a ostali radovi na rekonstrukciji i modernizaciji bolnice u Foči, koji su započeli u maju ove godine, odvijaju se predviđenom dinamikom.

Startovali smo sa polikliničkim dijelom, koji će građevinski biti završen do kraja avgusta, u septembru počinje opremanje i očekujemo da će u tom mjesecu poliklinika krenuti sa radom. Poliklinika će dobiti kompletnu opremu i pružaće usluge, ne samo našim osiguranicima, već i pacijentima iz Federacije BiH koji dosta koriste naše usluge. Sve će biti na jednom mjestu.

Radmil Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča, 27.07.2019.

Radovi koji su započeli u maju odnose se na rekonstrukciju i dogradnju centralnog objekta “B” i njegovo opremanje, a cilj je i da se zgrada nekadašnjeg​​ studentskog doma pretvori u modernu polikliniku. Bolnica bi trebala dobiti i nove operacione sale, koronarnu jedinicu, kompletnu radiološku opremu sa angio salom te opremu za sva bolnička odjeljenja.
Suština je da pokušamo da bolnice u Srpskoj usmjerimo da imaju, prije svega, jak poliklinički dio, obavezno urgentni blok i da kroz kadrove osposobimo jednodnevnu, dvodnevnu, trodnevnu laparoskopsku i endoskopsku hirurgiju.
Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, 27.07.2019.

 

U junu 2021. godine, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić zvanično je otvorio angio salu u Univerzitetskoj bolnici Foča – savremeni centar za dijagnostiku i liječenje srčanih i oboljenja krvnih sudova u kojem će se, kako je saopćeno, “primjenjivati sva raspoloživa dostignuća u oblasti intervnetne kardiologije, a u koji je Vlada Srpske uložila više od dva miliona maraka”. 

Narednog mjeseca, za liječenje pacijenata od moždanog udara i ostalih neuroloških oboljenja, očnih i bolesti uva, grla i nosa i psihijatrijskih bolesnika, u Univerziteskoj bolnici Foča opremljena je zgrada sa savremenom terapijskom i dijagnostičkom opremom. U ovoj etapi projekta “Modernizacije Univerzitetske bolnice Foča” za koji je, kako stoji na zvaničnoj stranici Univerzitetske bolnice, Vlada Srpske obezbijedila više od 16 miliona maraka, rekonstruisano je i opremljeno 1.500 metara kvadratnih bolničkog i ostatak administrativnog i tehničkog prostora.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!