Neispunjeno

Profesionalno upravljanje u zdravstvu i eliminisanje stranačkog kadra

Partije: NDP | Oblasti: Zdravstvo

Uvešćemo profesionalno upravljanje u zdravstvu i eliminisati stranačko postavljanje upravljačkog kadra.

Izvor: Program NDP- Plan za bolju Srpsku

Uvidom u zakone i propise koji su u parlamentarnoj proceduri i materijale sa sjednica NSRS, tokom tri godine dana rada Vlade RS, nije uočen prijedlog zakona ili pravilnika koji se odnosi na uslove i način zapošljavanja rukovodioca zdravstvenih ustanova Republike Srpske.

Nasuprot tome, nakon izlaska DNS iz koalicije na republičkom nivou, započeo je proces smjene kadrova DNS a što je za posljedicu imalo i smjenu pojedinih direktora zdravstvenih ustanova.

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske energično izražava oštar protest povodom neosnovanesmjene Milice Lovrić, direktora JZU Bolnice „SVETI VRAČEVI“ u Bijeljini i Duško Milovanovića, direktora JZUDoma zdravlja u Bijeljini. Ove smjene, kao i okolnosti pod kojima su one sprovedene potpuno jasno dokazujukako i na koji način se imenuju i smjenjuju direktori javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, što jemodel ponašanja na koji vladajući političari, pozivajući se na navodnu brigu o građanima koji su ugroženiopasnim virusom, naročito drsko i bahato gospodare značajnim zdravstvstvenim resursima Republike Srpske,iako su potpuno svjesni kakve posledice ovakvog nezkonitog djelovanja mogu nastupiti ili su već nastupile zagrađane, pacijente i zaposlene radnike u javnim zdravstvenim ustanovama.Za Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske je potpuno jasno da nema pravo, a i ne želi da sebavi imenovanjem direktora javnih zdravstvenih ustanova, ali kao sindikat ima pravo da traži i zahtjeva odosnivača javnih zdravstvenih ustanova da na funkcije direktora moraju imenovati stručne, kvalifikovane iugledne zdravstvene profesionalce i to na način da se omogući javna konkurencija koju propisuje UstavRepublike Srpske i zakonski propisi.

Strukovni sindikat doktora medicine radnika RS, Saopćenje za javnost, 14.07.2020.

U martu 2021. godine došlo je do smjene direktorice Doma zdravlja u Prijedoru Slavice Popović i imenovanja novog direktora Slobodana Javora. Smjenu su izglasali odbornici Skupštine grada Prijedor, a gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da ne može reći da je riječ o političkoj odluci, navodeći da se među direktorima koji su na sjednici smijenjeni nalaze i kadrovi SNSD-a.

“Očigledno je da oni koji su pokrenuli inicijativu nisu zadovoljni radom prethodnih direktora i da žele da postave neke nove ljude, mlađe i energičnije koji hoće da donesu promjene. To je legitimno pravo Skupštine. Skupštinska većina je donijela takvu odluku i to je sve u skladu sa statutom, zakonom i svim onim što je neophodno da bi se sprovela ta smjena”, izjavio je Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora.

Za smjenu Popović i imenovanja Javora glasalo je 17 odbornika, šest je bilo protiv i jedan suzdržan.

Šef Kluba odbornika DNS-a Goran Predojević rekao je da je Popović jedan od najboljih direktora zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj i da je jedini razlog smjene što je član DNS-a.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić raspisao je 15. jula 2022. godine konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora  Univerzitetskog kliničkog centra RS. Konkursom su definisani opći i posebni uslovi, te su traženi dokazani rezultati i uspjeh u obavljanju ranijih poslova i posjedovanje rukovodećih i organizacionih sposobnosti. 

Konkursom je također naglašeno da kandidat ne može biti lice koje je na funkciji u političkoj stranci.

U posljednih pet godina, ovom inistitucijom rukovodi Vlado Đajić, koji je također potvrdio da je predao prijavu i za ovaj konkurs.

“Ispunjavam sve uslove konkursa, tako da sam se prijavio. U konkursu je navedeno da kandidat ne može biti lice koje je na funkciji u političkoj stranci, a to su kod nas prema statutu predsjednik, generalni sekretar i članovi izvršnog komiteta”, rekao je Vlado Đajić, trenutni direktor UKC RS i predsjednik Gradskog odbora SNDS-a Banja Luka.

Konkurs za izbor i imenovanje direktora UKC RS je zatvoren 29.07.2022. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!