Analize

Vlada KS nije dodatno “popunila redove” u inspekciji

Iako je moratorij na zapošljavanje u KS krajem marta ove godine, kako je obrazloženo, ukinut između ostalog i zbog “alarmantne situacije i potrebe popunjavanja službenika prije svega u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove”, usljed pojave pandemije COVID 19, ova institucija gotovo četiri mjeseca poslije nije uposlila niti jednog novog službenika. Potvrđeno je to za istinomjer iz ove institucije, kao i iz Agencije za državnu službu FBiH.

Obrazlažući inicijativu ukidanja Moratorija na zapošljavanje premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić rekao je da Vlada KS predlaže stavljanje moratorija van snage zbog alarmantne situacije i potrebe popunjavanja službenika prije svega u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Mi smo predložili da se moratorij na zapošljavanje skine. Da se dva zaključka koja se odnose na moratorij za zapošljavanje, (…) i to je zaključak iz februara mjeseca 21. februara i 18. marta i mislimo da bi to bilo praktično završiti iz više razloga. (…)To je posebno uzrokovano alarmantnom situacijom za popunu određenih struktura u prije svega u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, gdje nemamo dovoljan broj inspektora, da to ubrzamo. Želimo isto također da damo podršku Uredu za borbu protiv korupcije i drugim tijelima. Jedan dio zaključka se odnosi da ne bi stvar izmakla kontroli, da se ne može vršiti nikakvo zapošljavanje bez prethodne saglasnosti Vlade.

Mario Nenadić, 23. mart 2020.

Podsjećamo, zaključak kojim su zaključci od 25. februara i 11. marta 2020. godine, a koji se odnose na moratorij na zapošljavanje u javnim kantonalnim institucijama stavljeni van snage, usvojen je na sjednici Skupštine KS, 23. marta 2020. godine.

Nakon usvajanja ovog Zaključka iz Vlade KS, istog dana je saopćeno:

Skupština je stavila van snage moratorij na zapošljavanje u Kantonu Sarajevo, kako bi se omogućilo trenutno najaktivnijim i najbitnijim oblastima, poput inspekcije, dodatno popuniti redove, odnosno dokapacitiranje.

Vlada KS, 23. mart 2020.

Istinomjer je od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) 8. jula dobio odgovor na upit, u kom je između ostalog navedeno da za više od tri mjeseca od ukidanja moratorija, u ovoj instituciji nije bilo novih zapošljavanja, kao i da popunjenost sistematiziranih radnih mjesta u upravi iznosi 67,80%.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS od 23. marta 2020.godine do danas nije bilo novih upošljavanja, uz pojašnjenje da se prijem državnih službenika u Upravi vrši isključivo putem javnog konkursa koji objavljuje i provodi Agencija za državnu službu Federacije BiH. U okviru ove uprave djeluju dva sektora i devet inspektorata u kojima je organizirano 26 oblasti inspekcijskog nadzora, dok popunjenost sistematiziranih radnih mjesta iznosi 67,80%. Potvrđujemo i naše već zvanično objavljene podatke da je broj inspekcijskih kontrola u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, u periodu u od marta do danas, veći i do pet puta u odnosu na isti period prošle godine. Tako značajno povećanje broja inspekcijskih nadzora naši uposlenici ostvarili su ulažući maksimalne napore uz preraspodjelu radnog vremena ( rad u prvoj i drugoj smjeni i vikendom), te preraspoređivanjem inspektora, što je bilo nužno učiniti kako bi se pravovremno moglo vršiti praćenje poštivanja donesenih naredbi i mjera na terenu, kao i odgovoriti na mnogobrojne zahtjeve građana, pravnih i fizičkih lica, kao i institucija. Naime, menadžment Uprave je djelujući u uslovima krize donio odluku da se u skladu za zakonom izvrši preraspodjela rada na način davanja ovlaštenja inspektorima iz ostalih upravnih oblasti koje djeluju u sastavu Uprave za obavljanje poslova sanitarnog inspektora.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, 8. juli 2020.

Inače prema posljednjim podacima Uprave, od početka marta do početka augiusta 2020. godine, sanitarni inspektori KUIP-a izvršili su 7.031 inspekcijski nadzor, a osim ugostiteljskih kontrolisani su i trgovački objekti, tržni centri, kozemtički/frizerski saloni, pekare, te ostali subjekti nadzora na koje se donesene naredbe odnose. Kako se navodi u saopštenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove od 5. augusta 2020. godine “u tom periodu broj izdatih prekršajnih naloga je 98 sa novčanim iznosom od 163.095 KM, dok je broj prevenitivo-korektivnih mjera, odnosno donesenih rješenja o otklanjanju utvrđenih nedostataka daleko veći i iznosi 765.”

Nakon odgovora KUIP-a Istinomjer je 13. jula poslao upit na čak 16 adresa elektronske pošte u Vladi KS, uključujući i one kabineta premijera Marija Nenadića, šefa kabineta, službe za odnose sa javnošću, sekretarijata i druge, no do datuma objave ovog teksta odgovor nismo dobili. U svom upitu postavili smo 3 pitanja:

  1. Koliko osoba je uposleno u javnim kantonalnim institucijama od 23. marta do danas?
  2. Koliko novih uposlenika u institucijama KS je odobrila kantonalna Vlada u skladu sa najavom premijera Nenadića da će to biti slučaj sa svim novim zapošljavanjima? U kojim sve institucijama su odobrena upošljavanja i na kojim pozicijama?
  3. Koliko novih uposlenika je dobila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, s obzirom da je ona posebno pomenuta?

*Upit Istinomjera Vladi KS, 13. juli 2020.

UPDATE: 14. august 2020.

Nakon objave ovog teksta iz kantonalne Vlade su nam poslali odgovor iz kojeg se također vidi da upošljavanja u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove nije bilo. Odgovor Vlade KS prenosimo ispod:

Odmah po prijemu Vašeg upita smo reagovali i tražili podatke od svih kantonalnih institucija (ukupno 33 institucije – ministarstva, kantonalne uprave u sastavu ministarstava, kantonalne upravne organizacije u sastavu ministarstava, Samostalne kantonalne uprave, samostalne upravne organizacije i službe). Međutim, vrijeme je korone i godišnjih odmora pa je trebalo malo više vremena pripremu odgovora. Pored podataka o novouposlenim na neodređeno vrijeme (i državne službenike i namještenike) u periodu 23.03.-15.07.2020.g., tražili smo i broj penzionisanih državnih službenika i namještenika u periodu 01.11.2019-15.07.2020. godine jer samo tako se može steći prava slika o kretanju broja uposlenih u posmatranom periodu. Razdoblje u kojem smo tražili broj penzionisanih je nešto veći (od 1. novembra) jer procedura prijema državnih službenika traje 4-5 mjeseci ako nema žalbi, tako da je neko ko je penzionisan 1. novembra u najboljem slučaju dobije zamjenu naredne godine u martu. I pored toga što smo tražili nazive radnih mjesta (kako ste Vi naveli), nisu nam sve institucije poslale tu vrstu podataka, pa nismo željeli da pošaljemo nekompletnu informaciju sa tog aspekta. Kompletiranje iste bi ponovo trajalo…

Nenad Marilović, Šef Službe za protokol i press Kantona Sarajevo, 14. august 2020.

Tabelu koju smo dobili uz odgovor možete pogledati OVDJE.

Iz medijskih izvještaja nakon održanih sjednica Vlade KS u proteklom periodu, može se vidjeti da je Vlada KS razmatrala i odobravala popunu upražnjenih radnih mjesta u brojnim institucijama. Tako su nova upošljavanja odobrena Domu zdravlja u junu ove godine, ali i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, na Arhitektonskom fakultetu UNSA, na Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA, Javnoj ustanovi “Kantonalni centar za socijalni rad”, te u Kabinetu premijera Kantona Sarajevo, sredinom jula. Na istoj sjednici održanoj 17. jula ove godine, Vlada KS je dala saglasnost i KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo za raspisivanje javnog konkursa/oglasa za prijem u radni odnos pet radnika na neodređeno vrijeme. Nakon te sjednice iz Vlade je saopćeno da je odobreno zapošljavanje preko 150 radnika u zdravstvu.

Vlada KS je Ministarstvu odobrila sve tražene resurse koji se odnose na uređenje ovog pitanja, a prije svega zapošljavanje novog neophodnog kadra, obnovu institucija, nabavku opreme i dr. Konkretno, u ovom periodu Vlada je odobrila zapošljavanje preko 150 radnika u zdravstvu, npr. Domu zdravlja 73, Općoj bolnici 46, Apotekama 25, Stomatološkom fakultetu 8, itd.

Vlada KS, 17. juli 2020.

Još krajem maja ove godine Vlada KS dala je saglasnost GRAS-u za zapošljavanje 78 radnika na određeno vrijeme. Kako je tada prenjela kantonalna televizija TVSA, radilo se o zapošljavanju do tri mjeseca 44 vozača autobusa, 27 vozača tramvaja i četiri trolejbusa, te KV bravara, perača vozila i KV automehaničara.

Odgovor na upit poslan Agenciji za državnu službu istog dana kada i Vladi KS, Istinomjer je dobio krajem tog mjeseca, a u njemu je navedeno da je od 23. marta do 20. jula objavljen samo jedan javni konkurs i to za stručnog saradnika u Ministarstvu za boračka pitanja KS. Iz ovoga je jasno da nije bilo novih upošljavanja u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ni 4 mjeseca nakon ukidanja moratorija u martu ove godine. Također, na zvaničnoj web stranici ADS FBiH od 20. jula do danas nije objavljen niti jedan konkurs koji se odnosi na institucije u KS, pa tako ni na Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove.

Iz svega navedenog se vidi da ni četiri mjeseca nakon usvajanja Zaključka u Skupštini KS kojim je ukinut moratorij na upošljavanje u javnim institucijama, uz obrazloženje kantonalnog premijera Marija Nenadića da treba kadrovski pojačati Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove, ipak nije bilo novih zapošljavanja u ovoj instituciji.

(Istinomjer.ba)

NAPOMENA: Sadržaj teksta je dopunjen 14. augusta 2020. godine, nakon što je Istinomjer zaprimio odgovor Vlade KS na upit poslan još 13. jula. Odgovor je naveden u tekstu.

Pitajte Istinomjer!