Neispunjeno

Još se čeka na usvajanje novog Zakona o stečaju

Nakon što je Ustavni sud FBiH u martu 2016. godine Zakon o stečaju proglasio neustavnim, Vlada FBiH je u oktobru prošle godine utvrdila Prijedlog novog Zakona o stečajnom postupku, koji je na kraju skinut sa novembarske sjednice Predstavničkog doma. Zakon do danas nije razmatran ni u jednom domu Parlamenta FBiH.

Premijer FBiH, Fadil Novalić najavio je u aprilu prošle godine kako će novi Zakon o stečajnom postupku uskoro naći u Parlamentu FBiH.

Moramo ipak biti spremni za rješavanje ove, ali i svih eventualnih budućih kriza. Zato ću odmah nakon povratka iz SAD-a razgovarati s ostalim članovima Vlade da se što prije u proceduri nađe novi zakon o stečaju. Moramo imati mehanizam reagovanja u ovakvim situacijama i dobit ćemo ga upravo zahvaljujući novom zakonu koji će konačno promijeniti funkciju stečaja. Znam da javnost smatra stečaj prvim korakom prema gašenju firme, no treba biti upravo suprotno. Novim zakonom trebamo otvoriti mogućnost da stečaj postane put prema oporavku preduzeća.”

Fadil Novalić, 19.04.2017.

Predsjednik Federacije BiH, Milan Dunović je u septembru 2015. godine podnio apelaciju Ustavnom sudu o ocjeni ustavnosti postoječeg Zakona o stečajnom postupku, a Ustavni sud je u martu 2016. godine odlučio da je Zakon neustavan. Presuda je objavljena tek u januaru 2017. godine, skoro 10 mjeseci nakon njenog donošenja.

Krajem 2016. godine Zastupnički dom Parlamenta FBIH odobrio je većinom glasova Nacrt zakona o stečaju i uputio ga u javnu raspravu od 45 dana.

Prijedlog je konačno ugledao svjetlo dana na sjednici Vlade FBiH održanoj 31. oktobra, a kako su saopštili iz Vlade FBiH ovo zakonsko rješenje omogućava blagovremeno pokretanje stečajnog postupka, finansijsko i operativno restrukturiranje dužnika, skraćivanje trajanja i smanjenje troškova stečajnog postupka.

Propisan je način imenovanja stečajnih upravnika uz poštovanje principa ravnomjernosti i ravnopravnosti, kao i starosna granica za stečajne upravnike i visina njihovih naknada. Zaštićena su prava povjerilaca, unaprijeđen i pojednostavljen proces reorganizacije, te određen organ koji bi vršio nadzor nad primjenom zakonske odredbe koja se tiče blagovremenog pokretanja postupka i koji bi izricao sankcije stečajnom dužniku, odnosno organu ovlaštenom za njegovo zastupanje usljed neblagovremenog pokretanja postupka.”

Vlada FBiH, 31.10.2017.

Inače, donošenje ovog Zakona, koji se nalazi i u obavezama iz Reformske agende, premijer Novalić je najavio još na press konferenciji povodom godine dana rada Vlade FBiH, održane u aprilu prošle godine. On je tada najavio i brojna zakonska rješenja i reforme posebno u oblasti poboljšanja poslovne klime. Od brojnih najavljenih rješenja realizovano je tek njih nekoliko, a o tome je pisao i Istinomjer.

Utvrđeni Prijedlog zakona o stečaju trebao je biti razmatran na 22. hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, održanoj krajem novembra 2017. godine, ali je skinut sa dnevnog reda uz obrazloženje da se suštinski ne razlikuje od aktuelnog Zakona koji je proglašen neustavnim.

Na dnevnom redu 133. sjednice Vlade FBiH, koja je održana 21.12.2017. godine našli su se i prijedlozi izjašnjenja o amandmanima na Prijedlog zakona o stečaju, koje su podnijeli poslanici Predstavničkog doma Mirsad Topčagić, Jasmin Kadić, Dennis Gratz, Mahir Mešalić, te Lejla Didik Sarajlić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH. Izvještaj sa zaključcima sa ove sjednive, međutim, uopšte ne spominje izjašnjavanje o navedenim amandmanima.

Kako je za Istinomjer rekao poslanik u Predstavničkom domu, Dennis Gratz, “Vlada FBiH u pravilu odbija većinu uloženih amandmana, što se odnosi i na amandmane na Zakon o stečaju.”

Ovaj zakon, prema informacijama sa zvanične stranice Doma naroda Parlamenta FBiH, ne nalazi se ni u proceduri ovog doma, a kako su za Istinomjer potvrdili iz Ministarstva pravde F BiH, nikakve aktivnosti na doradi ovog zakona nisu poduzimane nakon što je on skinut sa dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma.

S obzirom da se na usvajanje Zakona o stečaju čeka već tri mjeseca, a da je od najave premijera Novalića prošlo više od deset mjeseci, Istinomjer će ovo obećanje ocijeniti kao neispunjeno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!