Neispunjeno

Vlada FBiH tek počela govoriti o Zakonu o oduzimanju nelegalno stečene imovine

Upitan da prokomentira navode medija o bogaćenju direktora Edina Arslanagića i njegovih sinova, Nikšić je kazao da je i ovo slučaj koji iziskuje zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine.

“Nadam se da ćemo ovaj zakon imati do prve godišnjice rada ovog saziva Vlade”, najavio je Nikšić.

(Fena 07.03.2012.)

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH u Sarajevu je prezentiran radni tekst dugo najavljivanog Zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i prekršajem.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je krajem prošle godine formirao radnu grupu koja je, kako kaže, besplatno i u rekordnom roku uradila tekst ovog zakona, koji je još uvijek u formi nacrta i ministrima u Vladi je dato 15 dana da iznesu svoje mišljenje i predlože eventualne izmjene.

(Sarajevo-x.com 22.03.2012.)

Komentar:

Predstavljanjem prednacrta Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine na sjednici Vlade FBiH u četvrtak 22.03.2012., iznenada je započet proces na realizaciji donošenja ovog Zakona koji je uvršten i u program “Platformske vlade”, ali i u predizborni program SDP-a za izbore 2010. godine. Bez obzira što je Nikšić to najavio početkom marta, a SDP još krajem januara, Zakon nije ugledao svjetlo dana do prve godišnjice mandata Vlade FBiH, 17. marta, nego je prezentovan samo njegov radni tekst, a odlučeno je da se rasprava o prezentiranim rješenjima obavi za 15 dana, nakon što sva federalna ministarstva daju svoje primjedbe i sugestije.

Oduzimanje nelegalno stečene imovine bila je inače glavna krilatica SDP-a u predizbornoj kampanji i očekivalo se da će ovaj Zakon biti jedna od prvih stvari na dnevnom redu novoformirane Vlade.

U predizbornom obećanju SDP-a stoji da će biti “donesen zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine i uspostavljeno državno tijelo za upravljanje ovom imovinom”.

Nakon sjednice Vlade, 22. marta, Nikšić je pojasnio da će ovim Zakonom biti otklonjene sve prepreke za primjenu instituta oduzimanja imovine stečene krivičnim djelima, te da će biti osnovana federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom sa sjedištem u Sarajevu, a koja će raditi po uzoru na hrvatski USKOK.

U svakom slučaju, stavljanje radnog teksta zakona na dnevni red Vlade je pozitivna stvar, ali ipak iz navedenih izjava je jasno da Nikšić nije ispunio dato obećanje, te da Vlada FBiH na svoju prvu godišnjicu rada nije prezentirala tekst zakona koji bi bio upućen u parlamentarnu proceduru. Predstavljen je tek radni tekst, koji tek treba proći izmjene i komentare i to unutar Vlade FBiH, a raspravu u Parlamentu FBiH, nakon toga, će svakako biti zanimljivo pratiti.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!