Nedosljedno

Vlada FBiH (ne) radi svoj posao

Nermin Nikšić
Nermin Nikšić

“Atmosfera u Vladi FBiH nije onakva kakva je bila kada ju je podržavala ranija parlamentarna većina. Sada je u pitanju nova politička realnost. Federalna vlada trenuno radi samo na tehničkim pitanjima, kako se ne bi zaustavio život. Na dnevnom redu zbog različitih političkih stavova nisu odluke koje bi dovele do promjena”, izjavio je premijer FBiH, Nermin Nikšić.

(Avaz.ba, 2. 11. 2012.)

Komentar:

Od dogovora Dodik – Lagumdžija promijenila se i retorika Nermina Nikšića. Naime, odjednom je istaknuta činjenica da Vlada FBiH radi samo na “tehničkim pitanjima”, dok je samo prije osam dana ta ista Vlada kako-tako funkcionisala: “Moram reći kako se mi u Vladi trudimo da i dalje radimo maksimalno korektno i sigurno je da se ne gledamo “preko nišana”. Zahvaljujući tome ova kriza nije izazvala još teže posljedice. To nije atmosfera koju smo imali i izbjegavamo teme koje nas mogu dodatno podijeliti, ali smo i svjesni činjenice da se život ne može zaustaviti. (Nezavisne novine, 25. 10. 2012.)

Svakako treba napomenuti da je Nikšić u svojoj najnovijoj izjavi upotrijebio termin “trenutno”, misleći na odsustvo sada već bivše parlamentarne većine Vladi FBiH.

No, nije samo oktobarska izjava dokaz iznenadne nedosljednosti Nermina Nikšića. I početkom septembra je prvi čovjek Vlade FBiH utvrdio kako, ipak, sve funkcioniše: “Vlada je na nekoliko prethodnih sjednica, kojima nije nazočio dopremijer Radivojević, donijela niz važnih odluka, prijedloga zakona, utvrdila rebalans proračuna i nije bilo preglasavanja.” (Večernji list, 3. 9. 2012.)

Nedosljednost Nermina Nikšića je evidentna, a da li je dogovor Dodik – Lagumdžija imao svoju “težinu” i uticao na mišljenje premijera FBiH, nije teško zaključiti.

Pitajte Istinomjer!