Neistina

Vlada FBiH je u prošlosti bila formirana i prije marta

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Belmin Zukan (SDP BiH), gostujući u programu TVSA, komentirao je aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini s fokusom na formiranje vlasti u Federaciji BiH. Tom prilikom Zukan je iznio jednu neistinitu tvrdnju.

Izvor: Facebook/Belmin Zukan

Zukan je ustvrdio da Vlada FBiH nikada nije formirana prije kraja marta.

Moramo znati i to da federalna Vlada nije nikada formirana prije kraja marta. Ovo je zbog interesa građana da što prije formiramo vlast, da krenemo donositi reformske zakone. Bilo je najava, i postojala je želja da ćemo što prije formirati ovu vlast. Ako bi sutra formirali federalnu Vladu, ona bi bila najbrže formirana ikada.

Belmin Zukan, 15.2.2023.

Od 2007. godine do danas tri saziva federalne Vlade imenovana su u drugoj polovini marta.

Međutim, suprotno tvrdnji Belmina Zukana, tri saziva Vlade FBiH formirana su i ranije.

Kako se navodi na web stranici Vlade Federacije BiH, imenovanje Vlade FBiH u mandatnom periodu 1998–2000. potvrđeno je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održanoj 12.12.1998. godine. Na čelu ove vlade bio Edhem Bičakčić. Opći izbori 1998. godine održani su 12. i 13. septembra. Dakle, 1998. godine Vlada je imenovana tri mjeseca, odnosno 90 dana, nakon održanih izbora.

Imenovanje Vlade FBiH na čijem je čelu bio Alija Behmen verificirano je na sjednici Predstavničkog doma održanoj 12.3.2001. godine, dok je imenovanje narednog saziva federalne Vlade na čelu s Ahmetom Hadžipašićem potvrđeno 14.2.2003. godine. Opći izbori 2000. godine održani su 11. novembra te je Vlada formirana nakon 121 dana, dok su Opći izbori 2002. godine održani 5. oktobra i do formiranja federalne vlade prošla su 132 dana.

Imenovanje Vlade FBiH na čelu s Nedžadom Brankovićem potvrđeno je 30.3.2007. godine. Opći izbori 2006. godine održani su 1. oktobra, što znači da je tada prošlo skoro pola godine od održavanja izbora do imenovanja Vlade FBiH. Nakon što je u maju 2009. godine Branković podnio neopozivu ostavku, krajem juna 2009. godine Predstavnički dom PFBiH potvrdio je imenovanje Vlade na čelu s Mustafom Mujezinovićem.

Predstavnički dom je 17.3.2011. godine potvrdio imenovanje Vlade FBiH na čelu s Nerminom Nikšićem, a imenovanje Novalićeve vlade potvrđeno je 31.3.2015. godine. Opći izbori 2010. godine održani su 3. oktobra, dok su Opći izbori 2014. održani 12. oktobra, što znači da je u oba slučaja od održavanja izbora do formiranja Vlade FBiH prošlo skoro pola godine.

Opći izbori 2022. održani su u nedjelju, 2.10.2022. godine, što bi značilo da bi od održavanja Općih izbora do, kako je ustvrdio Zukan, eventualnog formiranja vlasti “u ovom trenutku”, prošlo najmanje 136 dana.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izabrano je novo rukovodstvo Federacije BiH: Lidija Bradara (HDZ BiH), Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP BiH). Rukovodstvo će se između sebe dogovoriti ko će biti predsjednik/ca, a ko potpredsjednici/e. Dom naroda FBiH je potvrdio novo rukovodstvo Federacije BiH.

Podsjećamo, u skladu s članom 5. Ustava Federacije BiH, predsjednik Federacije, uz saglasnost potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu FBiH u roku 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika. Vlada FBiH izabrana je nakon što njeno imenovanje potvrdi većinom glasova Predstavnički dom FBiH.

S obzirom na to da su tri saziva Vlade FBiH formirana “prije kraja marta” i da je izvjesno da eventualno skoro formiranje novog saziva Vlada FBiH ne bi bilo “najbrže ikada”, Istinomjer tvrdnju Belmina Zukana ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Napomena 16.2.2023: U prvobitnoj verziji teksta navedeno je da je na “današnjoj sjednici Predstavničkog doma FBiH izabrano novo rukovodstvo Federacije BiH” te da se “očekuje odobravanje liste predsjednika i potpredsjednika i u Domu naroda FBiH”. Budući da je Dom naroda FBiH potvrdio izbor novog rukovodstva FBiH isti dan, a nakon objavljivanja teksta, članak je dopunjen spomenutom informacijom.

Pitajte Istinomjer!