Mirsad Zaimović

Politička partija: SDA

Trenutna pozicija: Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Mirsad Zaimović, bivši direktor „BH Telecoma“ i dugogodišnji parlamentarac, rođen je 1969. godine u Kaknju. Studij na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu upisuje krajem osamdesetih, ali je zbog služenja vojnog roka i rata diplomirao tek 1998. godine. Živi u Sarajevu sa suprugom Aidom i dvoje djece. U Stranci demokratske akcije je „od početka“.

Prvo radno iskustvo stekao je u ratu kao novinar spiker Radija „Kakanj“. Do 1998. godine je upravljao i preduzećima JP „Kakanjski glas“ i „Saraj“ d.o.o.

Tri godine je radio kao nastavnik u Srednjoj tehničkoj školi „Kemal Kapetanović“ u Kaknju. Uporedo je od 1998. do 2000. godine bio i vijećnik Općinskog vijeća Kakanj. Prvi put je za parlamentarnog zastupnika izabran 2000. godine.

U naredne dvije decenije je u još četiri saziva bio biran za zastupnika Federalnog parlamenta, ali je za sve to vrijeme – samo oko šest godina – imao status profesionalnog političara. Razlog je karijera u „BH Telecomu“. U tom se javnom preduzeću, tačnije u Direkciji „Zenica“, zaposlio koncem 2004. godine. U Sarajevo je sa porodicom preselio 2012. godine, a tri godine kasnije je postao vršilac dužnosti, odnosno generalni direktor „BH Telecoma“.

Od jula 2019. ima profesionalni status u Federalnom parlamentu gdje je na mjestu predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Izvor: Centar za istraživačko novinarstvo

Pitajte Istinomjer!