Neispunjeno

Vlada FBiH je raspodjelu 100 miliona KM ekonomske pomoći već trebala dogovoriti

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić najavio je ponovo 5. oktobra skori početak realizacije “drugog finansijskog koraka” u borbi protiv negativnih ekonomskih posljedica pandemije COVID-19, odnosno usvajanja Uredbe Vlade FBiH o raspodjeli 100 miliona KM na ime mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u Federaciji BiH.

Foto: Vlada FBiH

Obraćajući se javnosti nakon, kako je rekao, posljednjeg sastanka prije donošenja pomenute uredbe, Novalić je rekao da bi ona trebala biti “u toku ove sedmice na Vladi”, a dao je i rok za konačnu realizaciju programa.

Mislim da ćemo nekako do kraja ovog mjeseca oktobra ili evo do polovine novembra u suštini uspjeti da realiziramo ovaj program. Cilj je što prije ubaciti novac na tržište i održati ove četiri grane.

Fadil Novalić, 5. oktobar 2020.

Tom prilikom federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, pojasnila je kako bi trebala izgledati raspodjela sredstava u pet sektora.

Trebalo bi da se izdvoji 30 miliona za turizam, 30 za industriju, 10 za poljoprivredu, 20 za promet i komunikacije i 10 će se podijeliti kliničkim centrima. Čim se donese uredba, svako ministarstvo će u roku od sedam dana objaviti javni poziv i po završetku javnog poziva će se dodijeliti sredstva. Naša procjena je da bi to moglo biti sredinom novembra ove godine.

Edita Đapo, 5. oktobar 2020

Međutim, o tome da je raspodjela sredstava već trebala biti dogovorena, svjedoči i zvanični izvještaj sa web stranice Vlade FBiH, objavljen nakon 237. sjednice održane 24. septembra. Naime, u ovom izvještaju se osim informacije da je federalna Vlada “zaključila da će, na ime mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u Federaciji BiH, osigurati još 100.000.000 konvertibilnih maraka”, već u sljedećoj rečenici navodi i rok za raspodjelu sredstava.

Ukupna sredstva će biti raspodijeljena na osnovu jedinstvene uredbe koju će Vlada donijeti na sljedećoj sjednici, a po programima pet ministarstva.

Vlada FBiH, 24. septembar 2020.

Ipak, pomenuta jedinstvena uredba nije se našla na dnevnom redu naredne, 238. sjednice Vlade FBiH održane 1. oktobra, a da se to nije desilo ni pet dana kasnije potvrdili su i premijer Novalić, kao i ministrica Đapo.

Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih uslijed pandemije novog koronavirusa u FBiH, tzv. “Korona zakon” usvojen je u Domu naroda FBiH 4. maja ove godine. Prestao je da važi 31. jula ove godine, a novi paket mjera nije usvojen iako se o njemu govorilo još krajem aprila, kada je premijer Novalić delegaciju Kantona Sarajevo informisao da Federalna vlada užurbano radi na drugom paketu ekonomskih mjera. U to vrijeme ni prvi Zakon nije bio usvojen u Domu naroda.

Novalić je o drugom paketu mjera govorio i u augustu, najavivši ga za septembar ove godine.

Nakon Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, Vlada FBiH priprema i drugi set ekonomskih mjera za stabilizaciju privrede. Uspostavljen je Garancijski fond pri Razvojnoj banci Federacije BiH, usvojen je Program ekonomske stabilizacije i oporavka, a sljedeći korak je pojedinačno pomaganje najpogođenijih sektora privrede. Mi već na tome radimo. Opredjelili smo se da u ovoj drugoj fazi podrške idemo ciljano na pomoć pojedinim oblastima privrede koje su najviše pogođene. U pripremi je zakonska regulativa kojom planiramo direktno pomoći turistički sektor sa iznosom od 20 do 30 miliona KM, a koja bi trebala biti donesena u septembru. Potom na isti ili sličan način planiramo direktnu pomoć i za ostale pogođene sektore, kao što je recimo prijevoznički, ali i drugi sektori koji bilježe najveću pogođenost ovom pandemijom.

Fadil Novalić, 14. august 2020.

Treba podsjetiti i na višemjesečno odugovlačenje sa raspodjelom 330 miliona eura kredita MMF-a. Ovom temom Istinomjer se kontinuirano bavio od aprila, kada je potpisano pismo namjere MMF-u, pa do kraja jula kada je Vlada FBiH donijela odluku o raspodjeli 200 miliona KM koji su pripali ovom entitetu.

Dan nakon usvajanja Zaključka Vlade FBiH o usmjeravanju 100 miliona KM pomoći, Novalić je medijima pojasnio da se ne radi o “korona 2 zakonu”, a spomenuo je i sektore prema kojima će pomoć biti upućena.

Želim biti potpuno jasan, nema ‘korona 2 zakona’. Ovdje se radi o mjerama koje će biti podržane budžetskim sredstvima u okviru četiri resora. U suštini, mjere će kroz programe utroška sredstava podržati turizam, ugostiteljstvo, izvoz, prehrambenu industriju i saobraćaj. Za ove sektore smo se odlučili jer su ili najviše pogođeni negativnim efektima pandemije ili imaju potencijal za najbrži oporavak.

Fadil Novalić, 25. septembar 2020.

S obzirom na činjenicu da se Uredba o raspodjeli 100 miliona KM ekonomske pomoći nije našla na sjednici Vlade FBiH održane 1. oktobra, što je bilo najavljeno još krajem septrembra, Istinomjer će dato obećanje iz Vlade FBiH ocijeniti kao neispunjeno. Također su neispunjena ostala i obećanja Fadila Novalića da će drugi paket mjera biti usvojen u septembru.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!