Izabran novi Nadzorni odbor RMU “Banovići”

Govoreći o problemima u Rudniku mrkog uglja (RMU) “Banovići” federalni ministar energetike i rudarstva, Nermin Džindić istakao je da će Vlada Federacije BiH “ubrzo” riješiti probleme sa kojima se trenutno suočava RMU “Banovići”, u kontekstu imenovanja novih upravljačkih struktura ovog preduzeća. 

Podsjećamo, vanredna sjednica Skupštine RMU “Banovići” koja je trebala biti održana 21. oktobra 2019. godine odgođena je jer se nisu pojavili članovi Odbora za glasanje.

S tim u vezi, federalni ministar Džindić uputio je pismo nadležnim institucijama sa ciljem da se “ispita cijeli slučaj kao i nedolazak Odbora za glasanje”, te najavio naredne korake u cilju rješavanja problema u RMU “Banovići”.

Vlada će u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, poštujući sve zakone i propise, vrlo brzo nakon isteka tri dana roka, a to je do sutra, ako aktuelni Nezavisni odbor ne sazove sjednicu, 1. novembra sazvati Skupštinu, odrediti odbor za glasanje, imenovati sva radna tijela i završiti posao.

Nermin Džindić, 23.10.2019.

Krajem oktobra 2019. godine ministar Džindić obavijestio je javnost da je Vlada Federacije BiH na 197. sjednici donijela odluku o sazivanju Skupštine Privrednog društva RMU “Banovići“. Tom prilikom istakao je i da “na današnji dan nadležnosti Nadzornog odbora RMU “Banovići“ d.d. Banovići prestaju da važe, tako da u narednom periodu do imenovanja novog Nadzornog odbora za sve potencijalne nepravilnosti odnosno materijalnu i svaku drugu štetu krivično će biti odgovorno tijelo Nadzornog odbora zbog neprovođenja pravilne procedure organizovanja Skupštine društva”.

Imajući u vidu razlog zbog kojeg se nije mogla održati 10. vanredna skupština društva zakazana za 21. oktobar ove godine nedolaskom Odbora za glasanje, potrebno je da se predmetnom odlukom imenuju i radna tijela sastavljena od lica izvan RMU “Banovići” d.d. Banovići, što zakon dopušta. Tako će 10. vanredna Skupština dioničara Privrednog društva RMU “Banovići” d.d. Banovići biti održana 15. novembra u Sarajevu, u zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Nermin Džindić, 31.10.219.

Skupština dioničara RMU “Banovići” je, kako je ranije i najavljeno, održana 15. novembra, a na njoj je razrješen stari i imenovan novi Nadzorni odbor ovog rudnika. Kako je javnosti saopšteno nakon sjednice Skupštine, u novi Nadzorni odbor izabrani su Bego Birparić, Edin Kurtić i Antun Luburić.

Nakon imenovanja, novi Nadzorni odbor je u nedjelju 17. novembra izabrao Begu Biparića za svog predsjednika.

S obzirom da je Skupština RMU “Banovići” održana 15. novembra 2019. godine, te da je na njoj izabran novi Nadzorni odbor ovog preduzeća, Istinomjer će obećanje ministra Džindića u vezi rješavanja problema u RMU “Banovići” ocijeniti kao ispunjeno. 

(Istinomjer.ba)

Ipak može i “preko reda”

Nakon sjednice Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) održane početkom septembra 2019....

U toku je ralizacija projekta regulacije vodotoka na području nekoliko sarajevskih općina

Vlada Kantona Sarajevo (KS) saopćila je sredinom jula ove godine da je potpisan Sporazum o sufinansiranju projekata regulacije vodotoka na području općina Ilijaš, Hadžići, Ilidža i...



Izgradnja sistema oborinske kanalizacije u industrijskim zonama Bačići i Telalovo Polje

Nakon što su tokom prošle godine obnovljene dvije saobraćajnice u industrijskoj zoni Bačići, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić najavio je da će naredni infrastrukturni projekt u ovom...