Djelimično ispunjeno

Vlada FBiH: Autobusom do ušteda!

Nermin Nikšić: Ušteda oko 4.000 KM

Vlada Federacije BiH, na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem, u radnu posjetu Tuzlanskom kantona stigla je s autobusom. Premijer Nikšić izjavio je da je dolazak autobusom u Tuzlu ideja Vlade FBiH, te da se na taj način želi uštedjeti novac.
Poslije tri sata vožnje od Sarajeva, preko Olova i Kladnja, autobus je stigao pred Hotel “Tuzla”, gdje je po hitnom postupku usaglašen dnevni red za sutrašnju zajedničku sjednicu dvaju vlada.
“Ne bih mogao sa sigurnošću reći koliko ćemo novca uštedjeti na ovakav način, ali procijenjujem da je to suma do 5.000 KM. Ovo ja naša treća radna posjeta nekom od kantona i prva na koju smo stigli autobusom. Prethodno smo išli u Bihać i Goražde, a priznajem kako je malo iritirajuće kada u grad pod pratnjom dođe 20-ak automobila”, kazao je premijer Nermin Nikšić.

(Sarajevo-x.com, 19. 9. 2011.)

***

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić upoznao je, tijekom današnjeg susreta u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, veleposlanika Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Michaela Tathama s aktualnim aktivnostima Vlade FBiH koje se odnose na donošenje rebalansiranog Proračuna.
Cilj je, prema riječima federalnog premijera, postići znatne proračunske uštede kroz smanjenje iznosa koji se odnose na naknade ministara i članova Parlementa FBiH, državnih službenika i namještenika. Također, riječ je o smanjenju izdataka za gorivo, materijal i druge vidove javne potrošnje.

(FENA, 27. 6. 2011.)

Komentar:

Vlada FBiH, uz sve nedostatke i greške, nastavlja sa inovativnim idejama na planu ušteda. Put Vlade FBiH autobusom na sjednicu je vjerovatno prvi ovakav slučaj nakon prvih demokratskih izbora u BiH, 1990. godine. Možda su uštede od par hiljada maraka simbolične, ali su jasna poruka građanima, koji se više, nadamo se, neće frustrirati kolonama crnih automobila sa rotacijama, koji su skoro pa odgurivali ostale sa ceste. Ipak, obećanje o uštedama se ne može opravdati jednim-jedinim putovanjem u Tuzlu, nego će biti potrebni mnogo obimniji i “teži” potezi i “rezanja” kako bi Vlada FBiH, sa Nerminom Nikšićem na čelu, ispunila obećano.

Pitajte Istinomjer!