VIDEO: Predizborne neistine SDP-a u 2 minuta

SDP VideoInicijativa Istinomjer i UG Zašto ne, u zadnjoj sedmici kampanje pred Opšte/Opće izbore u BiH, 12. oktobra, donose seriju kratkih video klipova sa analizom istupa kandidata/kinja političkih partija koje su učestvovale u vlasti u mandatu od 2010. do 2014. godine.

U drugom klipu ocijenjene su izjave iz istupa zvaničnika SDP-a Nermina Nikšića (Premijer Federacije BiH), Zlatka Lagumdžije (Kandidat za Predstavnički dom PS BiH) i Bakira Hadžiomerovića (Kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH) sa predizbornih skupova u Tuzli i Goraždu. Ocjene se odnose na izjave o usvojenih 6 antikoruptivnih zakona (Nermin Nikšić), 20.000 novih radnih mjesta u Federaciji (Zlatko Lagumdžija), izmirenju duga Vlade FBiH prema PIO/MIO (Zlatko Lagumdžija) i borbi protiv kriminala i korupcije (Bakir Hadžiomerović).

Istupi partijskih zvaničnika i kandidata u video klipovima su analizirani na osnovu iste metodologije na osnovu koje je istinomjer tokom četiri godine proteklog mandata analizirao ispunjenost predizbornih obećanja partija na vlasti u BiH, ali i svakodnevne istupe zvaničnika na vlasti. Izjave su ocijenjene u pogledu njihove istinitosti i dosljednosti kao i u pogledu ispunjenosti ili utemeljenosti obećanja koja su u njima sadržana.

Postignuti dogovor ostavio mnogo prostora za dodatne polemike

Praksa netransparentnog zaključivanja sporazuma političkih lidera koja u javnosti ostavlja i previše prostora za...

Nakon isključenja iz SDP-a BiH, Zornić smijenjen i sa direktorske pozicije

Nakon što se krajem septembra 2019. godine u javnosti pojavila informacija da je novoimenovani direktor KJKP “Toplane”, Enver Zornić pred Vojnim sudom Republike BiH 1993. godine osuđen za krivično...Nikšić ponovio stav o “gašenju” SDP-a BiH

Prije nešto više od godinu dana, Demokratska fronta (DF) uputila je na adresu SDP-a BiH dokument pod nazivom “Prijedlog principa (plana) za održavanje Kongresa ujedinjenja''. I pored toga što...