Analize

Vakcine propadaju, interes za vakcinaciju slab, a kampanje neprimjetne

Iako se Bosna i Hercegovina nalazi na začelju liste evropskih zemalja po broju vakcinisanih građana/ki protiv COVID-19, već je došla u situaciju da nadležne institucije uništavaju veliki broj vakcina zbog toga što im je istekao rok. Institut za javno zdravstvo RS već je raspisao javni poziv za uništavanje 55.000 doza vakcina AstraZeneca, dok broj vakcina istog proizvođača kojima je istekao rok u FBiH prelazi 200.000, što je četvrtina ukupne količine administriranih doza cjepiva protiv COVID-19 u ovom entitetu.

Foto: Steven Cornfield/Unsplash

Prema izvještaju o provedenoj imunizaciji u FBiH, do kraja oktobra vakcinisano je tek oko 26% stanovništva prvom dozom, te 23% sa obe doze vakcine protiv COVID-19. U Institutu za javno zdravstvo RS ističu da je od februara, kada je počeo proces imunizacije, do 3. novembra, zdravstvenim ustanovama isporučeno 341.606 prvе, 288.734 drugе dоzе, kao i 8.668 trеćе dоzе vakcine protiv COVID-19. Kako navodi svjetski statistički internet-portal Ourworldindata, u cijeloj BiH vakcinisano je oko 24% stanovništva, što je daleko najmanje u regionu.

Izvor: Ourworldindata

Zabrinjavajući je i podatak portala Worldometers da se Bosna i Hercegovina sa 3,592 smrtna slučaja na milion stanovnika, nalazi na drugom mjestu po smrtnosti od COVID-19 u svijetu, iza Perua koji bilježi čak 5,965 smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

Izvor: Worldometers

 

Vakcine propadaju

Iako se očekivalo da će u BiH biti više interesa za vakcinaciju, to se nije dogodilo, te je nakon početne panike zbog nedostatka cjepiva, cijela zemlja, a posebno njen entitet FBiH došao u situaciju da uništi veliku količinu vakcina.

Kako je to nešto ranije i najavio direktor zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić, krajem oktobra istekao je rok za više od 200.000 vakcina.

Do sada smo administrirali više od 800.000 doza vakcina, a krajem meseca u našim skladištima ističe rok za 200.000 Astrazeneke i 1.300 doza Sinovaka, koje nažalost nećemo moći da iskoristimo”, izjavio je Skočibušić 21. oktobra.

Siniša Skočibušić, 21.10.2021.

Međutim, nešto ranije, krajem augusta ove godine, Skočibušić je izrazio nadu da će veća količina vakcine AstraZeneca koja je tada bila na stanju, biti utrošena, a tada je najavio i dolazak novih količina vakcina.

Mi imamo sa rokom deseti mjesec, dakle, do kraja desetog mjeseca ove godine 319.390 doza AstraZeneca cjepiva. S obzirom da smo mi dali do sada veliki broj AstraZeneca za prvu dozu, očekujemo da će ovih 319.000, ne baš sve, ali sigurno dvije trećine, biti utrošeno za drugu dozu, tako da se neće baš, na sreću, baciti, ali evo, voljeli bi mi da ih sve potrošimo, no mi smo preuzeli obvezu prema stanovništvu i mi ćemo nabavljat cjepiva i dalje. I kupovati i primati donacije i nuditi stanovništvu. Ne želimo da do nas bude spor.

Siniša Skočibušić, 31.8.2021.

S druge strane, Institut za javno zdravstvo RS proveo je javnu nabavku za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja medicinskog, hemijskog i farmaceutskog otpada, te bi, kako su iz Instituta rekli i za Istinomjer, u sklopu ovog posla trebalo biti uništeno i 55.000 doza vakcina AstraZeneca. Ukupna vrijednost sporazuma, kako je navedeno u javnom pozivu, iznosi 49.950 KM bez PDV-a. U Zavodu kažu kako se radi o redovnoj nabavci usluga uništavanja medicinskog otpada. Kada je riječ o dozama vakcina kojima je istekao rok, dodali su da se radi o vakcinama koje su pristigle putem donacija, s rokom trajanja od 30 do 60 dana.

Kako se navodi na internet-stranici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), ne postoji posebna procedura za odlaganje vakcina protiv COVID-19 i ona treba slijediti postojeće nacionalne smjernice za sigurno odlaganje medicinskog otpada.

Ako standardni protokol ne postoji, zemlje se mogu obratiti ‘Smjernicama SZO za sigurno odlaganje neželjenih lijekova u hitnim slučajevima i nakon njih’, kojima se može pristupiti ovdje. Programi imunizacije trebali bi pružiti zdravstvenim radnicima informacije o verifikaciji i odlaganju doza kojima je istekao rok trajanja.

SZO, maj 2021.

Načini i procedure upravljanja medicinskim otpadom propisani su pravilnicima u FBiH i u RS.

Neprimjetna kampanja za vakcinaciju

Gotovo tri mjeseca nakon što je premijer FBiH Fadil Novalić najavio da će, kada konačno dođu vakcine protiv COVID-19, biti provođena kampanja za vakcinaciju “od vrata do vrata”, te nakon što je u BiH stiglo preko 1,5 miliona vakcina, u FBiH se kampanja i dalje provodi stihijski ili gotovo nikako.

Na sastanku u sjedištu Vlade Federacije u Sarajevu, održanom početkom jula ove godine, na kojem su uz premijera Novalića prisustvovali i šef Ureda SZO u BiH Fabio Scano, zamjenici/e federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, predstavnici/e vlasti na državnom i kantonalnom nivou, kao i predstavnici/e zavoda za javno zdravstvo, zaključeno je kako će kampanja za imunizaciju stanovništva biti sastavni dio tada dogovorenih mjera.

Najprije trebamo imati vakcine, da bismo imali kampanju. To će biti sastavni dio ovih aktivnosti i mjera. To ćemo provjeriti nekoj agenciji koja je stručna za to. Ići će se od vrata do vrata.

Fadil Novalić, 6.7.2021.

Posljednjeg augustovskog dana, u zgradi Vlade FBiH održan je novi sastanak predstavnika/ca Vlade, ZZJZ FBiH, Kriznog štaba FBiH, ali i predstavnika/ca kantonalnog nivoa vlasti o epidemiološkoj situaciji u FBiH, nakon kojeg je održana i konferencija za medije. Tokom konferencije za medije, premijer Novalić je ponovo najavio intenziviranje kampanje za imunizaciju stanovništa.

Ja bi samo napomenu da ćemo mi Vlada sa svim kantonalnim premijerima i ministrima tražiti od svih emitera a to su kantonalne tv, FTV, državna tražiti ubrzanu i agresivnu promociju vakcinacije to je stvar koju će nadzirati Zavod za javno zdravstvo koji je snimio 15 spotova koje ćemo distribuirati.

Fadil Novalić, 31.8.2021.

Tokom konferencije, Novalić javnosti nije objasnio šta se desilo sa ranije najavljenom “kampanjom od vrata do vrata”, niti je rekao na koji način će se realizovati kampanja sa javnim emiterima. U međuvremenu je iz zavoda stigao dopis u kojem je navedeno da do sredine oktobra Zavod nije dobio povratne informacije od medija, nakon održanih sastanaka i dostavljanju materijala.

Do danas, nemamo povratnu informaciju o preuzimanju materijala i dinamici emitiranja, iako smo se više puta obraćali svim predstavnicima medija koji su učestvovali na navedenim sastancima. Također, inicirali smo da se ispred Regulatorne Agencije za komunikacije BiH (RAK) prema svim medijima dostavi preporuka za uključenje u ovu kampanju i preuzimanje promotivnih materijala Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

ZZJZFBiH, 13.10.2021.

Inače ZZJZ FBiH je pokrenuo kampanju pod nazivom “Zbog onih koje voliš”, koja se sastoji od promotivnih plakata i izjava građana/ki koji se namjeravaju vakcinisati, a njome su obuhvaćene tri grupe: zdravstveni radnici/e, osobe starije od 60 godina, te mladi. Na zvaničnoj Facebook stranici Zavoda za javno zdravstvo, u protekla tri mjeseca objavljeno je tek nekoliko video klipova i informacija u vezi sa ovom kampanjom, a nisu primjetni ni plakati u gradovima.

Na zvaničnoj internet-stranici Instituta za javno zdravstvo RS također je objavljeno tek nekoliko informacija o vakcinama protiv COVID-19, te odgovori na najčešće postavljena pitanja u vezi s procesom imunizacije. Na stranici Instituta objavljen je i Plan vakcinacije protiv COVID-19 u RS koji je Vlada RS usvojila početkom ove godine, a u njemu se na nekoliko mjesta navodi značaj informativne kampanje “s ciljem izgradnje i očuvanja povjerenja javnosti prema vakcinaciji”.

Procenat vakcinisanog stanovništva u BiH starijeg od 18 godina i dalje se kreće tek nešto preko 20%, a iako je naša zemlja zbog nedostatka vakcina bila jedna od posljednjih u Evropi koja je intenzivnije počela vakcinisati stanovništvo, sada se našla u situaciji da će morati uništiti velike količine vakcina AstraZeneca kojima ističe rok. Osim toga, ni kampanje kojima bi se stanovništvo informisalo o vakcinama i motivisalo na vakcinaciju gotovo da ne postoje iako se o njima govori već duže vremena, te se naša zemlja nalazi daleko ispod očekivanog prosjeka vakcinisanog stanovništva, a brojevi hospitaliziranih i umrlih i dalje su jako visoki.

(Istinomjer.ba)

*Ovaj tekst prvobitno je objavljen u magazinu Start BiH 29.10.2021. godine.

Pitajte Istinomjer!