Utvrđen prijedlog izmjena i dopuna zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima KS

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas prijedloge izmjena i dopuna zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima Kantona Sarajevo, čije donošenje je najavio ministar unutrašnjih poslova KS, Admir Katica u aprilu ove godine.

..Raditi će se i na unapređenju pravnog okvira kako bi u budućnosti izbor policijskog komesara bio proveden u atmosferi veće konkurencije i mnogo većeg broja kandidata te kako bi se na taj način poboljšao kvalitet i profesionalizam budućih policijskih komesara… Jedna od historijskih stvari je svakako vraćanje struke u policiju kako bi budući prijemi policijskih službenika u čin mlađeg inspektora bili ograničeni vrstom i stepenom stručne spreme, koja će biti zakonom propisana.

Admir Katica, 06.04.2019.

Podsjećamo, ova izmjena i dopuna zakona našla se i u programu Vlade KS, odnosno Sporazumu o prioritetima Skupštinske većine u KS u mandatu 2018-2022.

Dva mjeseca nakon obećanja i poslije urađene analize uposlenih u Upravi policije MUP-a KS kojom se ustanovilo da 2/3 policijskih službenika nemaju adekvatnu stručnu spremu shodno radnom mjestu, Vlada KS je utvrdila prijedloge izmjena i dopuna zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima.

Prioritet je bio osnaživanje profesionalnih standarda policije i uvođenje struke kako bi se policija dodatno ojačala stručnim kadrovima obrazovanim za stručne policijske poslove, kojima bi ovaj zakon omogućio ulazak u policijske redove.

Admir Katica, 30.05.2019.

Ministar navodi da je i u  prijedlogu zakona poboljšan i učinjen transparentnijim i postupak prijema novih policijskih službenika, kako bi se onemogućilo da pojedinci imaju povlašten ili privilegiran status, a upražnjena radna mjesta popunila najkvalitetnijim kadrovima:

Do sada je komisija za zapošljavanje bila sastavljena od pet članova koju su činila tri policijska službenika koje je postavljao policijski komesar i dva državna službenika koje je predlagao ministar. Na ovaj način bila je uspostavljena apsolutna kontrola policijskog komesara nad izborom kandidata. 

Admir Katica, 30.05.2019.

Katica je istakao i da se u stečena prava policijskih službenika koji su na dan stupanja ovih zakona bili uposleni u MUP  KS neće mijenjati.

S obzirom da je Vlada KS utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima KS, Istinomjer će obećanje ministra Admira Katice, da će se radit na unapređenju pravnog okvira  i  vraćanje struke u policiju ocijeniti ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara...

Članovi Predsjedništva BiH ostali dosljedni svojim stavovima

Samo nekoliko dana nakon što je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg 05.12.2018. godine obavijestio javnost u Bosni i Hercegovini da je naša zemlja dobila zeleno svjetlo za Akcioni plan za...Popravili auto i otputovali u Brisel

Komentarišući funkcionisanje mehanizma koordinacije, lider Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović je u intervjuu za Dnevnik 2 Federalne televizije rekao da se ne slaže sa kritikama...