Utvrđen prijedlog izmjena i dopuna zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima KS

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas prijedloge izmjena i dopuna zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima Kantona Sarajevo, čije donošenje je najavio ministar unutrašnjih poslova KS, Admir Katica u aprilu ove godine.

..Raditi će se i na unapređenju pravnog okvira kako bi u budućnosti izbor policijskog komesara bio proveden u atmosferi veće konkurencije i mnogo većeg broja kandidata te kako bi se na taj način poboljšao kvalitet i profesionalizam budućih policijskih komesara… Jedna od historijskih stvari je svakako vraćanje struke u policiju kako bi budući prijemi policijskih službenika u čin mlađeg inspektora bili ograničeni vrstom i stepenom stručne spreme, koja će biti zakonom propisana.

Admir Katica, 06.04.2019.

Podsjećamo, ova izmjena i dopuna zakona našla se i u programu Vlade KS, odnosno Sporazumu o prioritetima Skupštinske većine u KS u mandatu 2018-2022.

Dva mjeseca nakon obećanja i poslije urađene analize uposlenih u Upravi policije MUP-a KS kojom se ustanovilo da 2/3 policijskih službenika nemaju adekvatnu stručnu spremu shodno radnom mjestu, Vlada KS je utvrdila prijedloge izmjena i dopuna zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima.

Prioritet je bio osnaživanje profesionalnih standarda policije i uvođenje struke kako bi se policija dodatno ojačala stručnim kadrovima obrazovanim za stručne policijske poslove, kojima bi ovaj zakon omogućio ulazak u policijske redove.

Admir Katica, 30.05.2019.

Ministar navodi da je i u  prijedlogu zakona poboljšan i učinjen transparentnijim i postupak prijema novih policijskih službenika, kako bi se onemogućilo da pojedinci imaju povlašten ili privilegiran status, a upražnjena radna mjesta popunila najkvalitetnijim kadrovima:

Do sada je komisija za zapošljavanje bila sastavljena od pet članova koju su činila tri policijska službenika koje je postavljao policijski komesar i dva državna službenika koje je predlagao ministar. Na ovaj način bila je uspostavljena apsolutna kontrola policijskog komesara nad izborom kandidata. 

Admir Katica, 30.05.2019.

Katica je istakao i da se u stečena prava policijskih službenika koji su na dan stupanja ovih zakona bili uposleni u MUP  KS neće mijenjati.

S obzirom da je Vlada KS utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima KS, Istinomjer će obećanje ministra Admira Katice, da će se radit na unapređenju pravnog okvira  i  vraćanje struke u policiju ocijeniti ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pravo osuđenika da budu birani ponovo u Parlamentu BiH

Zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović (SDP BiH) ponovo je uputio u...

Prezentacija plana ”reorganizacije sanacije GRAS-a” u decembru 2019. godine?

Nakon prezentacije nacrta istraživanja koji je, kako je navedeno, urađen od strane japanske  konsultantske firme Nippon Koei, a na osnovu prikupljenih podataka o javnom prijevozu u Kantonu Sarajevo...Izgradnja Bloka 7 uz neriješena pitanja i nedoumice

I dok gradnja Bloka 7 kreće, spor sa Energetskom zajednicom u vezi garancija datih za njegovu izgradnju još uvijek nije riješen. Nakon Odluke Vlade FBiH o davanju garancije za Blok 7...