Ispunjeno

Usvojene izmjene Izbornog zakona BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH 7. jula ove godine, po hitnom postupku, usvojio je izmjene Izbornog zakona BiH. Dan kasnije, i Dom naroda Paramentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji u svom fokusu ima održavanje izbora u Mostaru.

Podsjećamo, nakon što su lideri HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović potpisali sporazum o Statutu Grada Mostara, Čović je rekao da bi kroz nekoliko dana trebao biti zvanično podnesen i zahtjev za izmjenu Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na održavanje lokalnih izbora u Mostaru, te da će izmjene i dopune biti usvojene za petnaestak dana.

Uskoro bismo u proceduru trebali staviti izmjene i dopune Izbornog zakona. Vjerujem da ćemo na prvim sjednicama parlamenta u narednih 15 dana usvojiti dopune koje se tiču Mostara. To je moje uvjerenje.

Dragan Čović, 22. juni 2020.

Zastupnici SDA i HDZ BiH uputili su 26. juna Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH u parlamentarnu proceduru. Tada je saopćeno da bi se ovaj prijedlog trebao razmatrati po hitnom postupku 7. jula tekuće godine, o čemu je Istinomjer također pisao.

Usvojene izmjene Izbornog zakona BiH donekle su ostale u sjeni netransparentnih pregovora lidera SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a u Istočnom Sarajevu. Razmatranje izmjena Izbornog zakona u Parlamentu prolongirano je do završetka tog sastanka, odnosno kasnih večernjih sati na što su u Parlamentu BiH reagovali opozicioni zastupnici.

Građani Mostara nakon 12 godina trebali bi imati mogućnost izbora lokalne vlasti, a zastupnica u Domu naroda PSBiH, Lidija Bradara odgovarajući na pitanje da li ovo znači da će biti izbora do kraja ove godine odgovorila je sljedeće:

Izbori za grad Mostar i za ostale jedinice lokalne samouprave će biti isti dan – poručila je Bradara.

Lidija Bradara, 8. juli 2020.

Istinomjer će pratiti da li će se ove godine u Mostaru, ali i u cijeloj BiH održati Lokalni izbori, s obzirom da se još uvijek čeka na usvajanje državnog Budžeta. Naime, Budžet institucija BiH za 2020. godinu će biti razmatran po skraćenom postupku na narednoj sjednica Predstavničkog doma PSBiH koja bi trebala biti održana u četvrtak 9. jula tekuće godine.

Obećanje Dragana Čovića dato nakon postignutog dogovora u Mostaru 22. juna ove godine, da će izmjene Izbornog zakona BiH biti usvojene za 15 dana, Istinomjer će ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!