Ispunjeno

Podnesen zahtjev za izmjene Izbornog zakona BiH

Nakon što su lideri HDZ-a BiH i SDA potpisali sporazum o Statutu Mostara, provođenju izbora u ovom gradu, kao i izmjeni Izbornog zakona BiH, lider HDZ-a Dragan Čović saopćio je da bi kroz nekoliko dana trebao biti i zvanično podnesen i zahtjev za izmjenu Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

SDA i HDZ će naredne sedmice podnijeti zahtjev za izmjenu Izbornog zakona za Mostar.

Dragan Čović, 17. juni 2020.

Pet dana kasnije Čović je, nakon sjednice Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice BiH izjavio kako očekuje bi rješenje za izmjenu Izbornog zakona BiH u Parlamentu moglo biti usvojeno za 15 dana, a još jednom je najavio i njihovo upućivanje u parlamentarnu proceduru tokom sedmice.

Uskoro bismo u proceduru trebali staviti izmjene i dopune Izbornog zakona. Vjerujem da ćemo na prvim sjednicama parlamenta u narednih 15 dana usvojiti dopune koje se tiču Mostara. To je moje uvjerenje.

Dragan Čović, 22. juni 2020.

Na zvaničnim internet stranicama kako HDZ-a BiH, tako i SDA, u petak 26. juna još uvijek nije bilo informacija o upućivanju izmjena Izbornog zakona BiH u proceduru u PSBiH.

Međutim, kako je prenio Hrvatski medijski servis (HMS), zastupnici SDA i HDZ BiH uputili su u petak 26. juna Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na održavanje Lokalnih izbora u Mostaru. Kako se navodi u informaciji ovaj prijedlog bi po hitnom postupku trebao biti razmatran 7. jula. Ovo je nakon upućivanja prijedloga zvanično objavljeno i na internet stranici PSBiH, a objavljen je i dokument prijedloga.

Obećanje Dragana Čovića dato nakon dogovora u Mostaru, da će “SDA i HDZ BiH naredne sedmice podnijeti zahtjev za izmjenu Izbornog zakona za Mostar”, Istinomjer će stoga ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!