Ustavni sud, odluke visokog predstavnika i NSRS u fokusu izjava aktera/ki

Istinomjer je prošle sedmice zabilježio jedno neispunjeno obećanje, pet neistinitih te po jednu poluistinitu i istinitu tvrdnju. U prošlosedmičnoj analizi osvrnuli smo se na novu najavu referenduma u Republici Srpskoj.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez, gostujući u programu FACE televizije, ustvrdio je da nema nijedne općine u državi Bosni i Hercegovini koja ima pozitivnu stopu prirodnog priraštaja. Budući da je devet općina u FBiH imalo pozitivnu stopu prirodnog priraštaja u 2022. godini, Istinomjer je Helezovu tvrdnju ocijenio neistinitom.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić, komentirajući nedavno donesene odluke ovog zakonodavnog tijela koje se tiču Ustavnog suda BiH i rada visokog predstavnika, ustvrdio je da je u Sarajevu “157.000 Srba manje”, kao i da je u Banjoj Luci 1991. godine živjelo 16.000 Bošnjaka. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Sarajevu su bile 133.874 Srba, dok su u banjalučkoj regiji bile 72.574 Bošnjaka, a u samoj Banjoj Luci 28.558 Bošnjaka. Tvrdnju Nenada Stevandića ocijenili smo neistinitom

Poslanik u NSRS Đorđe Vučinić komparirao je broj upisanih učenika u osnovnim školama u Republici Srpskoj u ovoj i 2012/2013. školskoj godini, pri čemu je ustvrdio da se broj upisanih učenika/ca u tom periodu smanjio za 14 do 15.000. U školskoj 2022/2023. godini u RS su upisana 84.643 učenika/ce u redovne osnovne škole. Deset godina ranije taj broj iznosio je 98.599. S obzirom na to da je razlika u broju upisanih učenika/ca približna broju koji je naveo Đorđe Vučinić, Istinomjer je njegovu tvrdnju ocijenio istinitom.

Neistinitom smo ocijenili i tvrdnje ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića koje je iznio tokom gostovanja u programu RTRS. Nešić je ustvrdio da visoki predstavnik u BiH nema pravo da nameće zakone i donosi odluke i da pored Ustavnog suda BiH ne postoji nijedan drugi sud u svijetu u kojem su sudije strani državljani. Na Bonskoj konferenciji o implementaciji mira 1997. godine Vijeće za implementaciju mira (PIC) omogućilo je visokom predstavniku da smjeni s dužnosti zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski mirovni sporazum, kao i da nametne ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tijela BiH. Također, pored Ustavnog suda BiH, u više od 30 zemalja širom svijeta strane sudije djeluju u najvišim sudovima i odlučuju o ustavnim pitanjima.

Pored ovih, Nešić je narednog dana u programu N1 televizije iznio i tvrdnju da je predsjednik RS Milorad Dodik “predstavnik srpskog naroda”. U Ustavu RS ni na jednom mjestu nije moguće pronaći sličnu formulaciju. Pored toga, Ustavni sud BiH donio je 2000. godine odluku kojom se riječi “država srpskog naroda” iz Ustava RS proglašavaju neustavnim. Istinomjer je i ovu tvrdnju ocijenio neistinitom.

Predsjednik SBiH Semir Efendić, komentirajući amandman zastupnika u Parlamentu FBiH Harisa Silajdžića koji se odnosi na izgradnju mini hidroelektrana, ustvrdio je da nijedna mini hidroelektrana zbog koje građani protestuju nije veća od 3 MW niti je bilo koji privatni investitor do sada izgradio mini hidroelektranu veće snage. Da privatni investitori grade mini hidrocentrale iznad 3 MW i da su građani bili protiv izgradnje, pokazuje slučaj MHE “Zlate” investitora Eko-vat d.o.o. u vlasništvu Mirze Teletovića. Pored toga, u FBiH je trenutno u pogonu pet mini hidrocentrala snage veće od 3 MW, od kojih je samo jedna u državnom vlasništvu. S tim u vezi, Istinomjer je tvrdnju Semira Efendića ocijenio neistinitom.

Poluistinitom smo ocijenili tvrdnju federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, koji je, govoreći o kompetencijama njegovog sina Arnela Isaka za poziciju dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, govorio i o rezultatima koje je Arnel Isak ostvario u tri izborna ciklusa.

Istinomjer je tokom prošle sedmice zabilježio i jedno neispunjeno obećanje članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović iz aprila ove godine da će s prvim julom biti dostupni neinvazivni prenatalni testovi u Republici Srpskoj.

Pored toga, od prošle sedmice Istinomjer prati i obećanje ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katice da će policijski/e službenici/e u KS do kraja 2023. godini biti opremljeni/e kamerama za tijelo.

Nakon što je Christian Schmidt 1. jula suspendirao zakone koje je nedavno donijela Narodna skupština RS i izmijenio Krivični zakon BiH, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je novi referendum. Istinomjer se u prošlosedmičnoj analizi osvrnuo na najave referenduma koje su dio javnog diskursa još od donošenja Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi 2011. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!