Neistina

MHE veće od 3 MW grade i privatni investitori

Predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Semir Efendić gostovao je u programu televizije N1, gdje je, između ostalog, komentarisao amandman zastupnika u Parlamentu FBiH Harisa Silajdžića koji se odnosi na izgradnju mini hidroelektrana.

Screenshot: N1

Zastupnik SBiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Haris Silajdžić uputio je amandman na Zakon o električnoj energiji FBiH kojim bi se ograničenje za izdavanje energetske dozvole sa 10 MW spustilo na 3 MW.

Na pitanje novinara da komentariše amandman kojim bi, kako je rekao, ponovo bilo dozvoljeno građenje mini hidrocentrala, Efendić je to nazvao lažnom viješću.

To je lažna vijest plasirana od jednog od udruženja, takozvanih ekoloških. On nije predlagao da se ukine član zakona kojim se zabranjuje izgradnja hidroelektrana nego da se definiše snaga hidroelektrana do 3 MW malih. Dakle, nijedna od ovih zbog kojih građani protestuju u Bosni i Hercegovini nije veća od 3 MW niti je bilo koji privatni investitor do sada izgradio ijednu mini, zapravo ne može se ona zvati mini hidroelektranom od 5, 7, 10 MW, to su velika postrojenja koje mogu graditi samo državne elektroprivrede.

Semir Efendić, 3.7.2023.

Da privatni investitori grade mini hidrocentrale iznad 3 MW i da su građani bili protiv izgradnje, pokazuje MHE “Zlate” investitora Eko-vat d.o.o. u vlasništvu Mirze Teletovića.

Jutros su mještani Jelačića i Zlata skupom upozorenja iznijeli svoj stav po pitanju izgradnje mini hidroelektrane. Kažem ponovo jer smo prije četiri mjeseca proveli peticiju koju je potpisalo 95 posto stanovništva. Podnijeli smo dvije tužbe i što se tiče jutrošnjeg skupa, blokirali smo radove na sat vremena, a za sljedeću subotu najavljujemo veliki protestni skup. Dotad ćemo dobiti dodatnu dokumentaciju sa Suda tako da nas policija neće moći rastjerati kao jutros.

Dženan Šašić, organizator protesta u Jablanici, 20.10.2018.

Unatoč protestima, mini hidrocentrala “Zlate”, snage 4,52 MW, izgrađena je i u pogonu.

Prema podacima koje je prikupila i objavila Eko-akcija, trenutno je u FBiH u pogonu pet mini hidrocentrala snage veće od 3 MW. Od tih pet, samo je jedna u državnom vlasništvu, i to ona na Željeznici. Investitori ove MHE su Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda RS, a njena snaga je 9,96 MW.

Izvor: Eko-akcija

Vrijedi spomenuti da je, prema podacima Eko-akcije, tek osam MHE u državnom vlasništvu, a kako je navedeno, samo je jedna veća od 3 MW, dok njih pet ima snagu ispod jednog megavata.

S obzirom na to da su građani protestovali zbog mini hidrocentrala većih od 3 MW, kao i to da su uglavnom privatni investitori gradili takva postrojenja, tvrdnju Semira Efendića da građani ne protestuju, a privatni investitori ne grade MHE veće od 3 MW ocjenjujemo neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!