Poluistina

Arnel Isak nikada se nije nalazio “negdje na dnu” izbornih listi

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak gostovao je 4.7.2023. godine u emisiji “BHT1 Uživo” u kojoj je komentarisao rad vladajuće većine u Federaciji BiH, rad Parlamenta ovog entiteta, rad Vlade i Ministarstva na čijem je čelu. Komentarišući moguće imenovanje njegovog sina Arnela Isaka za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma federalnog Parlamenta, Ramo Isak je predstavio njegove kompetencije, za koje smatra da su dovoljne za Arnelov izbor na ovu poziciju.

Izvor: Facebook / Ramo Isak

Arnel Isak je moj sin, Arnel Isak je bio na izborima, već tri izborna ciklusa. U jednom izbornom ciklusu je bio negdje na dnu liste, pobijedio je nosioca liste koji je sad ministar, to znači pobijedio je nosioca liste koji je sad ministar u jednoj od vlada ZDK. Sljedeći put je opet bio na izborima za gradonačelnika, ostvario je solidan broj glasova. Sad je opet bio na izborima, i nije bio nosilac liste, preskočio je nosioca liste i ušao direktno u Parlament.

Ramo Isak, 4.7.2023.

Arnel Isak se 2018. godine na Opštim izborima kandidovao za Predstavnički dom Parlamenta Federacije u izbornoj jedinici 5 (405). Bio je treći na listi Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i osvojio je 1.093 glasa. Nosilac liste ove partije tada je bio Samir Šibonjić, koji je osvojio 1.034 glasa. Međutim, ni on, kao ni Arnel Isak, tada nije obezbijedio zastupnički mandat u federalnom Parlamentu. Isak je 27.3.2019. godine imenovan za ministra prostornog uređenja, saobraćaja i komunikacija u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), a Samir Šibonjić je četiri godine kasnije, krajem 2022. godine, imenovan za ministra privrede u Vladi ZDK.

Dvije godine kasnije, na Lokalnim izborima 2020. godine, Arnel Isak bio je kandidat za gradonačelnika Zenice. Po broju osvojenih glasova (2.164 glasa), završio je na trećem mjestu. Mandat gradonačelnika Zenice osvojio je Fuad Kasumović kao nezavisni kandidat (32.935 glasova), a kandidat na drugom mjestu po broju osvojenih glasova bio je Nezir Pivić (SDA), koji je osvojio 11.184 glasa.

Na posljednjim izborima, održanim 2.10.2022. godine, Arnel Isak je kao drugi kandidat na listi Narodnog evropskog saveza (NES) za Parlament Federacije BiH osvojio 2.409 glasova, obezbijedivši mandat u ovom zakonodavnom tijelu. Nositeljica liste u izbornoj jedinici 5 (405) bila je Azra Sinanović, koja je osvojila 2.023 glasa, ali nije osvojila mandat u federalnom Parlamentu.

Kako je evidentno iz izbornih rezultata, Arnel Isak nikada nije bio na dnu liste, međutim, jeste njegov brat Rusmir Isak, koji je kao 35. kandidat na listi Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) na Lokalnim izborima 2016. godine osvojio 653 glasa, najviše od svih kandidata/kandidatkinja za Vijeće Grada Zenica s liste ovog političkog subjekta. Nosilac liste A-SDA na ovim izborima bio je Mensud Keleštura, koji je osvojio 600 glasova.

Arnel Isak, dakle, jeste učestvovao u tri izborna ciklusa, ali nikada nije bio “negdje na dnu liste”, već drugi i treći na listi, i s tih pozicija dobio više glasova od nosioca liste. Istinomjer, stoga, ovu tvrdnju Rame Isaka ocjenjuje poluistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!