Neispunjeno

Još uvijek nisu osigurani besplatni prenatalni testovi u RS

Tokom konferencije za predstavnike/ce medija 11. aprila 2023. godine, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović (SNSD) izjavila je da će uskoro sve trudnice u Republici Srpskoj imati pristup neinvazivnim prenatalnim testovima.

Screenshot: TVK3

Kako je Cvijanović istakla, prenatalni testovi bit će dostupni već od jula ove godine:

Očekujem da bismo negdje s prvim julom, tako je procjena, prema ovim procedurama, mogli da otvorimo pristup svim trudnicama da uđu u taj sistem UKC-a.

Željka Cvijanović, 11.4.2023.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u septembru 2022. godine Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju kojim je, između ostalog, omogućeno pravo trudnicama kod kojih postoje medicinske indikacije na neinvazivni prenatalni test.

Cvijanović se istog mjeseca sastala s ministrom zdravstva RS Alenom Šeranićem i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem, pri čemu je, kako je saopštila, finalizirana ideja besplatnih prenatalnih testova i usaglašeni proceduralni koraci za njenu realizaciju.

Sredinom februara 2023. godine Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske usvojio je Program neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice, prema kojem je definisano da će pravo na besplatan prenatalni test imati žene starije od 35 godina, trudnice koje imaju preporuku genetskog savjetovališta, kao i buduće majke koje iz zdravstvenih razloga ne mogu uraditi amniocentezu.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja naveli su tom prilikom da će bolnice uzorak krvi dostavljati Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) koji će dalje prosljeđivati uzorak na testiranje ustanovi s kojom zaključe ugovor za proceduru neinvazivnog prenatalnog testiranja.

Međutim, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS saopćili su za portal Mondo 27.6.2023. da je urađeno sve što je u njihovoj nadležnosti i ponovili da UKC RS treba da zaključi ugovor s ovlaštenom laboratorijom u kojoj će se obavljati testiranje:

Bolnice će uzorak krvi dostavljati UKC-u Republike Srpske koji će dalje prosleđivati uzorak na testiranje ustanovi sa kojom je potrebno da ima zaključen ugovor za proceduru neinvazivnog prenatalnog testiranja.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, 27.6.2023.

Isti odgovor dostavio je i Fond zdravstvenog osiguranja RS:

Mi smo usvojili program, definisali proceduru i zamišljeno je da bolnice šalju uzorak krvi trudnica u UKC RS i oni bi trebalo da taj uzorak šalju dalje u inostranstvu. Dakle, ostao je taj još jedan korak da UKC potpiše ugovor sa ustanovom u inostranstvu kojoj će se slati uzorci krvi. UKC RS treba da završi svoj dio obaveza, kako je i predviđeno Programom, i čim se taj uslov ispuni, FZO RS je spreman da počne da finansira ovo pravo.

Fond zdravstvenog osiguranja RS, 27.6.2023.

Da UKC RS još uvijek nije potpisao ugovor s ustanovom u inostranstvu kojoj će se slati uzorci krvi, potvrđeno je i za Nezavisne novine iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS 3. jula. Istinomjer je kontaktirao UKC RS 6. jula, ali iz Službe za odnose s javnošću ove ustanove naveli su da nemaju novih saznanja.

Budući da trudnicama u Republici Srpskoj od 1.7.2023. godine nije omogućen pristup besplatnim prenatalnim testovima, Istinomjer obećanje Željke Cvijanović ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!