Najave

Od jula besplatni prenatalni testovi za sve trudnice u RS?

Tokom konferencije za predstavnike/ce medija 11. aprila 2023. godine, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović (SNSD) izjavila je da će uskoro sve trudnice u Republici Srpskoj imati pristup prenatalnim testovima.

Screenshot: TVK3

Kako je Cvijanović istakla, prenatalni testovi bit će dostupni već od jula ove godine:

Očekujem da bismo negdje s prvim julom, tako je procjena, prema ovim procedurama, mogli da otvorimo pristup svim trudnicama da uđu u taj sistem UKC-a.

Željka Cvijanović, 11.4.2023.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u septembru prošle godine Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju kojim je, između ostalog, omogućeno pravo trudnicama kod kojih postoje medicinske indikacije na neinvazivni prenatalni test.

Cvijanović se istog mjeseca sastala s ministrom zdravstva RS Alenom Šeranićem i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem, pri čemu je, kako je saopštila, finalizirana ideja besplatnih prenatalnih testova i usaglašeni proceduralni koraci za njenu realizaciju.

Istinomjer će pratiti da li će, u skladu s najavom Željke Cvijanović, od jula ove godine biti omogućeni besplatni prenatalni testovi za trudnice u Republici Srpskoj.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!