Analize

Umjesto stabilizacije, kašnjenje penzija

Tradicionalno, socijalna politika jedna je od oblasti u kojima političke partije daju najviše predizbornih obećanja. Nažalost, značajan broj ovih obećanja su samo želje na papiru i najčešće se ne ostvaruju.

penzioneriistinomjer

Jedno od najupečatljivijih obećanja u ovoj oblasti je prekršeno obećanje SDA o izmjenama Zakona o radu i kolektivnog ugovora uz poštivanje principa socijalnog dijaloga, budući da je novi Zakon o radu FBiH usvojen uz proteste sindikata i u hitnoj proceduri koja se pokazala i neustavnom, te da je Vlada FBiH na dogovor sindikata i poslodavaca o novom kolektivnom ugovoru reagirala ukidanjem reprezentativnosti Udruženju poslodavaca.

Partije koje čine vlast u Federaciji BiH su dale i značajan broj obećanja iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja. Ova obećanja se uglavnom tiču poboljšavanja statusa penzionera, pa je tako SBB obećao dostojanstven i materijalno osiguran život penzionerima, SDA je obećala reformu sistema PIO i finansijsku stabilnost zavoda PIO, dok HDZ nije imao ovakvih obećanja. No, šta se sve uradilo po ovom pitanju?

Reforma sistema PIO i njegovo uključivanje u budžet je započeto usvajanjem Nacrta Zakona o PIO i Nacrta Zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima FBiH. Osim toga, nije se desilo ništa značajno, bar ne u pozitivnom smislu. Štaviše, od početka ove (2016.) godine, Fond PIO je najnestabilniji u svojoj istoriji, a isplata penzija se završava i u posljednjoj trećini mjeseca, umjesto na početku.

U oblasti socijalne politike su i obećanja koja se tiču zapošljavanja, a i u ovoj oblasti su partije koje čine vlast u Federaciji namaštale raznorazne stvari u predizbornoj kampanji. SDA je, na primjer, obećala formirati Fond za podsticanje omladinskog poduzetništva, razviti slobodne zone sa poreskim olakšicama za investitore koji zapošljavaju više od 250 radnika, ustanoviti kreditne linije i start-up fondove za mlade poduzetnike, te zaposliti bar jednu osobu iz svakog domaćinstva u FBiH. Ni na jednom od ovih obećanja se nije radilo u proteklih godinu dana mandata, a svakako treba spomenuti i obećanje o 48.000 manje nezaposlenih do 2018. godine, što također ne može biti okarakterisano kao započeto, obzirom da se broj nezaposlenih smanjio za tek oko 2.000 u prvih godinu dana mandata ove Vlade.

SBB je imao manje obećanja od SDA u ovoj podoblasti (4 obećanja), a među njihovim obećanjima su i olakšice za novozaposlene radnike, te finansiranje projekata za podsticanje zapošljavanja. Ova obećanja su dobila ocjenu započeto, budući da je početkom godine Vlada Federacije BiH donijela Uredbu o poticaju zapošljavanja, kojom poslodavcima koji ispunjavaju uslove omogućava subvencioniranje doprinosa u iznosu koji odgovara doprinosima na najnižu plaću u Federaciji BiH za novouposlene osobe, ukoliko će te osobe ostati zaposlene najmanje godinu dana nakon što istekne ugovor o subvencioniranju.

Aktivnosti partija koje su bile na vlasti u proteklih godinu dana se u dobroj mjeri mogu okarakterisati sasvim suprotnim od onoga što su obećavale kada su tražile glasove. Umjesto stabilizacije Fonda PIO, penzioneri su dobili penzije koje kasne više nego ikad, do smanjenja zaposlenosti nije došlo, a umjesto socijalnog dijaloga pri usvajanju legislative imali smo neustavno djelovanje.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!